open-navfaktor-logo
search
Udari na demokratiju
Nakon 12 godina uspješnog projekta "slučaja Mostar": Čović državu BiH napravio "slučajem"
Prvi čovjek nevladine organizacije HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović demonstrirao je koncept države na čekanju.
22.07.2020. u 14:13
get url
text

VEZANI TEKST - Dom naroda BiH (ne)razmatra budžet: Čović spreman blokirati održavanje izbora?

Uz bezuvjetnu podršku svog političkog partnera i prijatelja lidera SNSD-a Milorada Dodika u martu mjesecu je nepriznavanjem novoizabranih i reizabranih članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) krenuo u žestoku kampanju rušenja ove institucije, čime je u planu imao da onemogući održavanje lokalnih izbora 15. novembra.

Sada je jasnije zašto je pristao da iznenada, nakon više od deceniju pregovaranja, sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem potpiše dogovor o Gradu Mostaru jer je već tada znao da će uz Dodikovu podršku blokirati održavanje izbora, te ih spojiti sa Općim izborima 2022. godine ili odigrati na varijantu da se održe zajedno sa izborima u Mostaru.

Kada je vidio da mu polazi za rukom da njegov Ljubo Bešlić 12 godina bude gradonačelnik Mostara, da evo već šest godina Marinko Čavara sjedi na mjestu predsjednika Federacije, da već dvije godine kako su održani Opći izbori nisu implementirani izborni rezultati i formirana nova vlast u Federaciji BiH, shvatio je da kompletnu državu može staviti na čekanje.

Tako će, ako novac ne bude osiguran iz državnog budžeta za održavanje lokalnih izbora (izgledi gotovo nikakvi) produžiti za još dvije godine mandat i Bešliću, i Čavari, i brojnim općinskim načelnicima.

Obesmislio je tako Čović uz, treba li stalno napominjati, Dodikovu pomoć i izbore i demokratiju i volju građana.

Međutim, on uvijek u "pričuvi ima plan B".

A plan B je ovog puta da čak i ako dozvoli da njegov ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda u dogovoru sa predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom i donese odluku o izdavajanju 4,2 miliona KM iz budžetske rezerve, onda će vršiti pritisak da lokalni izbori budu pomjereni za 13. ili 20. decembar, kada je planirano da CIK raspiše izbore za Mostar.

Zašto mu je toliko stalo da se održe zajedno lokalni izbori?

VEZANI TEKST - "Mostarizacija Federacije BiH": Da li će Čović bojkotovati izbore i krenuti u "hrvatsku samoupravu 2"?

Odgovor je jednostavan. S obzirom na to da se on sam, kao i Dodik na svakim izborima služe taktikom da dovode glasače iz Hrvatske u Hercegovinu i Srbije u Srebrenicu, koji posjeduju CIPS-ovu ličnu kartu ili u posljednji tren mijenjaju mjesto prebivališta, panika mu je da istovjetan scenarij ne primjene i Bošnjaci u Mostaru.

Centralni birački spisak za izbore 15. novembra zaključuje se 1. oktobra, a za izbore u Mostaru zaključuje se mjesec kasnije.

Praktično to znači da Bošnjaci iz Nevesinja, Gacka, Bileće..., koji su glasali za matične općine 15. novembra imaju vremena da promijene mjesto prebivališta, te se prijave za glasanje u Mostaru.  

Takav omjer snaga, zna to Čović, ipak ne ide njemu u korist.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.