open-navfaktor-logo
search
Volkswagen
Nakon dizelske moguća elektro afera
Zbog korištenja karcinogenog materijala u sistemima punjenja Volkswagen je suočen s potencijalnim opozivom elektrificiranih automobila.
13.08.2018. u 03:42
get url
text

VW Grupa je i službeno potvrdila mogućnost opoziva 124.000 električnih i hibridnih automobila iz game Volkswagena, Audija i Porschea, sve zbog korištenja otrovnog kadmija, koji je pronađen u komponenti punjača, javljaju brojni svjetski mediji.

Nakon informacije koju je objavio njemački magazin Wirtschaftswoche, Volkswagen je potvrdio kako je trenutno u razgovorima o mogućem opozivu s odgovornim njemačkim tijelima za cestovni transport (KBA-Kraftfahrtbundesamt).

Glasnogovornik VW-a je događaj prokomentirao vrlo kratko:

- Odgovarajući opoziv, kojeg zahtijeva KBA, trenutno je u fazi razjašnjavanja.

Teški metal kadmij, koji može biti opasan po zdravlje, zabranjen u autodijelovima, a pronađen je u punjačima koje koriste svi elektrificirani automobili u gami koncerna još od 2013. godine, pa sve do prošlog mjeseca, javlja Electrek. Radi se o 0,008 grama kadmija u svakom od punjača. KBA smatra da je opoziv nužan, a VW je pri tezi kako je sporni dio zatvoren u kućištu, pa kadmij ne može naštetiti vozaču i putnicima.

Bez obzira na odluku - veliko je pitanje što će biti s tim automobilima na kraju životnog ciklusa, odnosno kako će se zbrinuti pojedini dijelovi, a posebno oni koji sadrže teške metale.

Recimo i kako je proizvodnja elektrificiranih automobila bila obustavljena sve dok se nije osigurala odgovarajuća komponenta u kojoj nema spornog materijala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.