open-navfaktor-logo
search
HE Mrsovo
Nakon Dodikovog boravka u Moskvi, ruskom milijarderu produžena koncesiju u BiH
Boravak člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a Milorada Dodika u Rusiji bio je plodonosan za kompaniju Comsar ruskog milijardera Rašida Serdarova. 
27.06.2020. u 08:06
get url
text

Dan nakon sastanka Dodika sa Duškom Perovićem, koji je predstavnik firme Comsar Energy Hidro, u Službenom glasniku RS-a osvanulo je produženje koncesije toj firmi za hidroelektranu (HE) Mrsovo na rijeci Lim.

Iako je, kako se novodi, Vlada RS na sjednici 11. juna ove godine odlučila da produži koncesiju za HE Mrsovo, Rješenje o tome nije objavljeno do 25. juna.

Prethodno je u Moskvi 23. i 24. juna boravio Dodik koji se tom prilikom sastao i sa Perovićem koji je, pored toga što je predstavnik Republike Srpske u Rusiji, istovremeno i zastupnik firme Comsar Energy Hidro.

Kompanija Comsar Hydro Holding Ltd dobila je 2012. godine koncesiju za izgradnju i korištenje HE Mrsovo na rijeci Lim na period od 30 godina, te osnovala u RS-u kćerku firmu Comsar Energy Hidro koja je zatražila produženje koncesije.

Inače toj firmi, koju zastupa Perović, blokirani su svi računi od 18. maja ove godine. Zbog dugova, računi su im bili blokirani i u februaru.

I pored toga, vlasti RS-a izašle su im u susret i Vlada je donijela Rješenje kojim je koncesija za HE Mrsovo produžena za 20 godina nakon isteka prvobitnog koncesionog roka od 30 godina. Tako će Serdarov imati koncesiju na maksimlno dozvoljeni rok od 50 godina.

Utvrđena je i jednokratna naknada koju treba da plati i ona iznosi 193.150 KM, dok će naknada koju će plaćati za vrijeme produženog trajanja koncesije iznositi 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-času električne energije.

Rješenje o produžetku koncesije stupilo je na snagu jučer, piše Capital.ba.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.