open-navfaktor-logo
search
Poznata intelektualka
Nakon duge bolesti, peminula Nermina Kurspahić
Pisala je i objavljivala tekstove i kritike još u vrijeme studiranja. Njeni su tekstovi objavljivani u časopisima i publikacijama širom bivše Jugoslavije: "Maske" iz Ljubljane, "Scena" iz Novog Sada, "Ladus" iz Beograda, "Oko" iz Zagreba, "Borba", "Oslobođenje", "Književne novine", "Lica" itd, a također i u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Meksiku
29.08.2019. u 13:42
get url
text
Nermina Kurspahić

U Sarajevu je jutros, nakon duge bolesti, preminula Nermina Kurspahić (64), bosanskohercegovačka intelektualka, publicistkinja, esejistica, književna, pozorišna i likovna kritičarka.

U Sarajevu je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu, također u Sarajevu, na Odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju. Na istom fakultetu studirala je arapski i engleski jezik i književnost. Pohađala je i postdiplomske studije iz Teorije književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Kurspahić je bila glavna i odgovorna urednica najstarijeg i najuglednijeg magazina za umjetnost, kulturu, nauku i društvena pitanja u BiH, Odjek. Magazin je upravo zahvaljujući njoj izlazio i za vrijeme opsade Sarajeva.
Bila je članica P.E.N. Centra BiH i Društva pisaca BiH, a bila je angažirana i u Međunarodnoj asocijaciji likovnih kritičara AIC. Također, bila je prva dobitnica nagrade Alija Isaković za najbolji originalni dramski tekst.

Pisala je i objavljivala tekstove i kritike još u vrijeme studiranja. Njeni su tekstovi objavljivani u časopisima i publikacijama širom bivše Jugoslavije: "Maske" iz Ljubljane, "Scena" iz Novog Sada, "Ladus" iz Beograda, "Oko" iz Zagreba, "Borba", "Oslobođenje", "Književne novine", "Lica" itd, a također i u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Meksiku.

Dobitnica je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2005. godine.

Mjesto i vrijeme sahrane bit će naknadno poznati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.