open-navfaktor-logo
search
Pariz
Nakon dva stoljeća u Notre Dameu prvi put neće biti božićne službe
Katedrala Notre Dame iz 12. stoljeća bit će godinama zatvorena za posjetioce nakon što je požar uništio krov i oborio toranj
20.12.2019. u 11:52
get url
text

Katedrala Notre Dame, u kojoj je u aprilu izbio požar u kojem je izgorio krov i obrušio se dio arhitektonskog remek djela, propustit će nadolazeći Božić, prvi put u posljednjih više od dva stoljeća.

Ponoćna misa ove godine neće biti održana i svjetla na pariškoj građevini staroj 855 godina ostat će ugašena dok se zvaničnici trude da odrade što više posla na restauraciji i spašavanju ugroženih dijelova katedrale.

Božićna misa i proslava bit će održani u Crkvi Saint-Germain, koja je udaljena manje od dva kilometra od Notre Dama.

- Ovo je prvi put od Francuske revolucije da neće biti ponoćne mise u Notre Dame - rekao je rektor katedrale Patrick Chauvet.

Zvaničnici katedrale pažljivo su izabrali Saint-Germain l´Auxerrois kao novi privremeni dom zbog svoje blizine sa Notre Damom, koji se nalazi uz Louvre, omogućavajući lako kretanje svećenicima koji su živjeli u blizini katedrale.

Katedrala Notre Dame iz 12. stoljeća bit će godinama zatvorena za posjetioce nakon što je požar uništio krov i oborio toranj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.