Nakon hapšenja bjegunca iz KPZ-a Sarajevo: Sejfović se sumnjiči za jedno krivično djelo

Objavljeno: 12.09.17 u 10:26 Autor: B. P.

Amel Sejfović, koji je jučer uhapšen nakon osmodnevnog bjekstva iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, sumnjiči se za krivično djelo bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda. 

FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ/ARHIV
FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ/ARHIV

Ovu informaciju za Faktor potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva. 

- Istraga u ovom predmetu je otvorena odmah nakon Sejfovićevog bijega iz KPZ-a Sarajevo, te je i dalje u toku - kazala nam je Bavčić. 

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Sejfovića su uhapsili jučer u selu Baci kod Visokog, a u potrazi za bjeguncem učestvovali su i SIPA, FUP, MUP Srednjobosanskog kantona, MUP Zeničko-dobojskog kantona, te Granična policija BiH, koja je tragačima ustupila svoje termalne kamere.

VEZANI TEKST - Kako je uhapšen Sejfović: Promijenio 20 SIM kartica u mobitelu, uhvaćen za deset minuta

On je još u srijedu, zahvaljujući Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), lociran na području općine Visokog. Međutim, Sejfović se vješto skrivao u blizini telekomunikacijskog repetitora kod Visokog, zahvaljujući kojem je ometan signal uz pomoć kojeg je lociran mobitel koji je on koristio. Zbog nepristupačnog terena i ometanja signala, ranije nije bilo moguće odrediti precizniju lokaciju Sejfovića, a navodno je tokom bjekstva promijenio preko 20 SIM kartica.  

Kako su nam stanovnici sela Baci jučer ispričali, neko od mještana je primijetio da je na jednom od mlinova na rijeci Fojinici, koja protiče kroz selo, razbijeno staklo i da se dešava nešto neobično, te je to odmah ispričao policajcima, koji već danima tragaju po selu i okoloci. 

Policija se potom dala u akciju, a nakon što ih je spazio, Sejfović je počeo bježati, te sišao u korito rijeke Fojnice. Za njim su se u potjeru dali i policajci, a nakon desetak minuta je savladan, prilikom čega su lakše povrijeđena dvojica pripadnika MUP-a KS. 

Sejfović je nakon toga priveden u prostorije MUP-a KS. Potom je odveden na ljekarski pregled u sarajevsku Opću bolnicu, nakon kojeg je vraćen u pritovorsku jedinicu KPZ-a Sarajevo.

VEZANI TEKST - Novi detalji hapšenja najtraženijeg bjegunca: U akciji povrijeđeni i Sejfović i dvojica policajaca

Sejfović je iz sarajevskog zatvora pobjegao 3. septembra, gdje je bio u pritvoru jer se protiv njega trenutno na sarajevskom sudu vodi proces zbog optužbe da je sa saučesnicima 2015. godine opljačkao Raiffeisen banku na Ilidži, kada je poginuo biciklista Kemo Bašić.

Zbog pomaganja u Sejfovićevom bjekstvu do sada su uhapšeni i pritvoreni Nikola Simić i Armin Delalić, zatvorski stražari, te Igor Miloš, medicinski tehničar KPZ-a Sarajevo. Stražarima se na teret stavlja da su Sejfoviću pomogli da pobjegne iz zatvora, dok se Miloš tereti da mu je pomogao da pribavili pištolj, uz čiju upotrebu je pobjegao iz pritvorske jedinice.

VEZANI TEKST - Sejfović na putu ka Sarajevu: Krio se u napuštenom mlinu, otkrili ga mještani

Pritovreni su i Amir Ibrahimi i Dževad Hazić, te Mirsad Fazlić koji se sumnjiče da su bjegunca prevezli iz Sarajeva do Visokog.

Tužilaštvo KS predložilo je pritvor i za još jednog Sejfovićevog pomagača Sanjina Borčaka. On se sumnjiči da je Sejfoviću osiguravao logistiku, a njegovo pritvaranje je zatraženo zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi utjecao na svjedoke i ponovio krivično djelo. Odluka o pritvoru trebala bi biti poznata danas. 

Na saslušanje je privođeno još nekoliko osumnjičenih osoba, ali su nakon saslušanja u policiji, pušteni na slobodu.