Tužilac Okružnog javnog tužilaštva iz Banje Luke predložio je nadležnom sudu da odredi jednomjesečni pritvor Hasibu Hukiću (55) zvanom Maki iz mjesta Orahovo kod Bosanske Gradiške, a zbog sumnje da je pokušao ubiti Semira Burića (48), osuđivanog ubicu iz istog mjesta.  

- Pritvor je predložen zbog postojanja opasnosti od bjekstva osumnjičenog, zbog bojazni da će osumnjičeni ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i iz razloga vanrednih okolnosti jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od najmanje pet godina ili teža kazna, a koje je posebno teško te jer bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo uznemirenjem javnosti - saopćeno je iz Tužilaštva.

Krvavi obračun se desio u nedjelju oko 21.40 sati, a Burić i Hukić, inače prijatelji, sjedili su za stolom u lokalu čitavo poslijepodne. Prema pričama mještana Laminaca, Hukić je bio pijan, a navodno je iz čista mira uzeo kuhinjski nož sa susjednog stola i zabio ga Buriću u grudi.  Burić je nakon toga ustao i zateturao, a potom pao na pod. Hukić je mirno napustio lokal i stojao ispred. Svi u kafiću bili su šokirani.

Hukića je do dolaska policije zadržao vlasnik kafića Zoran Kresojević.  U međuvremenu, došla je ekipa hitne pomoći koja je prevezla ranjenog Burića u Dom zdravlja u Bosanskoj Gradišci, a potom i u Univerzitetski klinički centar (UKC) RS u Banjoj Luci. Konstatovano je da ima teške povrede odnosno ubodne rane grudnog koša i pluća. Operisan je i ubrzo je njegovo stanje stabilizovano.

Burić je 2009. godine u banjalučkom Okružnom sudu osuđen na sedam godina robije zbog ubistva prvog komšije Lazara Grbića. On je odležao kaznu, a prije izricanja presude, priznao je ubistvo. U optužnici je stajalo da je Burić 12. februara 2001. godine upao u kuću prvog komšije kroz prozor u prizemlju kuće. Došao je do kreveta na kojem se nalazio Grbić, nakon čega ga je udario automatskom puškom po glavi, a zatim pobjegao. Grbić je od teških povreda preminuo nekoliko dana kasnije. 

O prijedlogu za određivanje mjere pritvora Hukiću odlučit će sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjoj Luci.