Nakon niza godina na birou: Osobe oštećenog sluha s velikom radošću rade svoj posao

Objavljeno: 04.03.17 u 20:46 Autor: E. Hadžimejlić

Hasiba Efendić i Azra Pašović uposlenice su firme "DESS HTZ Konfekcija" iz Sarajeva. Sretne su, jer imaju posao kada mnogi godinama traže priliku za zaposlenje. 

Hasiba i Azra su osobe oštećenog sluha i govora te im je naročito teško bilo pronaći način da rade i privređuju. Hasiba je i ranije radila kao šnajderica, ali ovaj put ima redovnu plaću, zdravstveno i penziono osiguranje, te sa osmijehom dolazi na posao.

- Fino se družimo i sarađujemo. Sretna sam jer se uspješno sporazumijevamo i sa menadžmentom firme koji su samo zbog nas naučili znakovni jezik – pokazuje Hasiba znakovima dok njene kolegice prevode.

Azra je na evidenciji biroa za zapošljavanje bila oko 18 godina, a završila je šnajderski zanat. Ističe da voli da radi ovaj posao za koji se i školovala.

- Drago mi je kada vidim rezultate svog rada i kada su poslodavci zadovoljni. Nadam se da će u budućnosti biti više ovakvih firmi koje će zapošljavati osobe sa poteškoćama u govoru, kretanju ili bilo kojoj drugoj vrsti invaliditeta – kazala je Azra, ističući da je sretna jer napokon može zaraditi za svoju porodicu.

Midhat Kurahović direktor je firme "DESS HTZ Konfekcija" koja se bavi proizvodnjom i šivenjem opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, radnih odijela, školskih uniformi, a u ponudi imaju i medicinski program.

Uz pomoć Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ova firma zapošljava osobe sa invaliditetom, naročito osobe oštećenog sluha i govora koji su osposobljeni u oblasti tekstilne proizvodnje i kojima je to jedino zanimanje.

- Zapošljavamo preko 75 posto invalidnih osoba, a 70 posto uposlenika čine žene. Trenutno imamo 18 zaposlenih, a od toga njih 13 je gluhonijemo. Imamo vrhunske mašine i opremu za rad, a sa nama rade i dvije mlade djevojke koje smo zaposlili kao krojačice, a tek su završile srednju školu te smo im dali priliku da uče i usavršavaju svoj posao – pojašnjava Kurahović.

Ističe da su njegovi radnici izuzetni i veoma vrijedni.

- Od njih dobijamo samo kvalitetne gotove proizvode. Veoma su dobri i čestiti radnici. Kod nas su dobro prihvaćeni i zajedno svi dobro funkcioniramo, imaju redovna primanja i zadovoljni su. Radimo kao u porodičnom okruženju, zajedno slavimo rođendane, sve praznike, radujemo se i podržavamo jedni druge u teškoćama – zaključuje direktor Kurahović.

Dodaje kako se nadaju da će nastaviti putem kojim su krenuli, te da će biti u mogućnosti proširiti posao i primiti još radnika, a u tome pomaže i država sa olakšicama za poslodavce koju zapošljavaju osobe sa invaliditetom.