Zbog sastojaka, ova torta, koju je smislio slavni britanski kuhar Jamie Oliver, odlična je i za osobe intolerantne na gluten.
Potrebni sastojci: 200 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 4 jaja, 220 g mljevenih badema.
Karamelizirane kruške s đumbirom: 300 g đumbira, 1 mahuna vanilije, 550 g šećera u prahu, 4 kruške, 20 g maslaca.
Postupak pripreme:
Kruške ogulite, đumbir usitnite i zajedno s mahunom vanilije, koju ste očistili od sjemenki, stavite u posudu.
Dodajte 400 g šećera i 700 ml vode. Pustite da prokuha, a onda nekoliko minuta na smanjenoj vatri pustite da se svi okusi još dodatno pomiješaju.
Koristeći kašiku, pažljivo spustite kruške na dno smjese i pustite da se dinstaju oko 10 minuta dok ne omekšaju.
Izvadite kruške iz tekućine i ostavite ih sa strane da se ohlade.
Obložite kalup promjera 25 centimetara papirom za pečenje.
Iskoristite ostatak šećera - 150 grama koji ćete pomiješati sa 100 ml vode na visokoj temperaturi. Miješajte dok ne dobijete zlatno-smeđu smjesu.
Smjesu pomiješajte s maslacem dok ne dobijete karamelu, a zatim tanko obložite kalup smjesom.
Izrežite ohlađene kruške na kriške i pažljivo ih aranžirajte u toploj karameli u kalupu.
Zagrijte rerenu na 180 stepeni Celzijusa.
Za biskvit, pomiješajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte bademe i sve pomiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Smjesu stavite na kruške i pecite između 30 i 35 minuta.
Pustite da se ohladi, rastvorite kalup i pažljivo okrenite tortu "naglavačke" kako biste je rezali za serviranje.