Nakon obilježavanja godišnjice "Oluje": Thompson "zaradio" optužni prijedlog

Objavljeno: 09.08.17 u 19:12

Marko Perković Thompson je, kao i svih prethodnih godina, bio centralna zvijezda večeri prilikom obilježavanja godišnjice vojne operacije "Oluja". Međutim, za razliku od prethodnih nastupa na ovakvim manifestacijama, nakon obilježavanja 22. godišnjice "Oluje" u Slunju, "zaradio" je optužni prijedlog.

Portparolka karlovačke policije Senka Staroveški potvrdila je da je prekršajno prijavljen izvođač zbog kršenja člana pet Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se zabranjuje isticanje neprimjerenih simbola, tekstova, slika ili crteža, kao i izvođenje ili reproduciranje pjesama, muzike ili tekstova koji remete javni red i mir.

Kriminalističkim istraživanjem će se utvrditi identitet eventualnih drugih ljudi koje su tokom koncerta remetili javni red i mir, doznaje se od karlovačke policije.

Kriminalističko istraživanje prije svega znači da će se na osnovu snimaka i fotografija pokušati ustanoviti identitet drugih osoba protiv kojih bi se onda naknadno podnijeli obavezni prekršajni nalozi, rekla je Staroveški.

Osim policije, brojne su novinarske ekipe tokom subote snimile skandiranje ustaških pozdrava i pjevanje neprimjerenih pjesama, te odjeću i barjake dijela publike s otisnutim ustaškim pozdravom "Za dom spremni", glasno skandiranje istog pozdrava, što niko nije prekidao, čak ni tokom govora ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.