open-navfaktor-logo
search
Upućeno pismo
Nakon odluke parlamenta: Američka koalicija napušta Irak?
Pismo je upućeno Ministarstvu odbrane Iraka, a njegova autentičnost je potvrđena Reutersu
06.01.2020. u 22:04
get url
text

Kolicija protiv takozvane Islamske države (CJTF-OIR), koju predvode SAD, povlači se iz Iraka i izvršit će preraspodjelu trupa u narednim danima i sedmicama, kaže se u pismu u koje je uvid imala agencija Reuters.

- U odbranu suvereniteta Republike Irak, a prema zahtjevu parlamenta i premijera Iraka, CJTF-OIR će preraspodjeliti trupe u narednim danima i sedmicama - napisao je u pismu američki brigadni general William H. Seely, vođa taktičke grupe Irak.

Pismo je upućeno Ministarstvu odbrane Iraka, a njegova autentičnost je potvrđena Reutersu.

- Poštujemo vašu suverenu odluku da zatražite naš odlazak - stoji u dokumentu.

Irački parlament jučer je donio odluku kojom se traži da američke snage napustiti zemlju. Na vanrednoj sjednici je većinom glasova odlučeno da Sjedinjene Američke Države (SAD) i druge strane sile napuste Irak.


SAD nemaju namjeru da povuku trupe iz Iraka, rekao je novinarima u Pentagonu ministar odbrane Mark Esper, nakon što je Reuters objavio pismo američke vojske kojim se najavljuje povlačenje, javlja agencija AFP.

- Nema nikakve odluke o napuštanju Iraka - rekao je Esper na pitanje o pismu, dodavši da nema planova o planiranju odlaska.

- Ne znam o kakvom se pismu radi... Pokušavamo saznati o kakvom se pismu radi. Ali nije bilo odluke da napustimo Irak. Tačka - rekao je Esper.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.