open-navfaktor-logo
search
Nove tende
Nakon pisanja Faktora o radovima u Maloj aleji oglasila se i Općina Ilidža
Na pitanje zašto se ponovo uređuje Mala aleja, kada je ona kompletno rekonstruisana prije nešto manje od dvije godine, Čaušević odgovara da se radi samo o nastavku uređenja koje je i bilo planirano
30.10.2018. u 08:52
get url
text

Radovi u Maloj aleji planirani su budžetom Općine Ilidža za 2018. godinu, kazali su iz Službe za investicije i razvoj ove općine Faktoru, nakon što smo prošle sedmice objavili tekst pod naslovom "Šta se radi u Maloj aleji: Nakon uloženih 700.000 KM ponovo iskopana ulica".

Iz ove službe odlučili su nam poslati odgovore koje smo tražili nekoliko dana prije objave ovog teksta, objašnjavajući da nema ništa sporno u novim radovima u Maloj aleji, kojim se postavljaju nove, fiksne tende za ljetne bašte.

- Radovi su planirani budžetom Općine Ilidža za 2018. godinu u kojem su za stavku "Uređenje javne površine" (tende u Maloj aleji) izdvojena sredstva u iznosu od 350.000 KM. Nakon provedenog prethodnog postupka – izrade projektno-tehničke dokumentacije (PTD) provedena je procedura javne nabavke i po njenom okončanju odobran je izvođač radova sa kojim je 15.10.2018. godine sklopljen Ugovor o izvođenju radova na nabavci i postavljanju tendi – nadstrešnice u Maloj aleji (četiri veće i tri manje tende) – naveo je Mirsad Čaušević, pomoćnik načelnika za investicije i razvoj u Općini Ilidža.

Dodao je da su radovi počeli 16. oktobra, te da je rok za njihovo izvođenje 40 dana.

Na pitanje zašto se ponovo uređuje Mala aleja, kada je ona kompletno rekonstruisana prije nešto manje od dvije godine, Čaušević odgovara da se radi samo o nastavku uređenja koje je i bilo planirano.

- Radovi na rekonstrukciji Male aleje su ugovoreni 13.06.2016. godine s tim da je izvođač radova uveden u posao dva mjeseca kasnije, odnosno nakon okočanja sezona ljetnih bašti. Primopredaja radova izvršena je 19.12.2017.  u skladu sa ugovorenom dinamikom. Dakle da budemo precizni, radovi nisu okončani prije dvije godine, već prije deset mjeseci, a novougovoreni radovi se odnose na daljnji nastavak uređenja - istakao je Čaušević, potvrdivši da je Općina izdvojila i potrošila ukupno 755.273,06 KM za izvođenje kompletnih radova na rekonstrukciji Male aleje koje su počeli 2016. godine.

S obzirom na to da su se na ovom poznatom ilidžanskom šetalištu u proteklom periodu nove betonske ploče više puta skidale, pa ponovo postavljale, Čaušević navodi da Općina nema ništa s tim.

- Intervencije koje su u međuvremenu vršene, radilo je JP Toplane Sarajevo, a u vezi sa sanacijom toplovodnih kanala – kazao je pomoćnik načelnika.

Podsjećamo, opozicija u Općinskom vijeću Ilidža pobunila se ranije zbog novih radova na ovom ilidžanskom šetalištu, te zbog toga što će nove fiksne konstrukcije za tende ljetnih bašti biti postavljene tačno na stazi za slijepe, koja je tek postavljena.

- Ove konstrukcije kafića ići će posred vodilica za slijepe. Prva bašta koja je napravljena je već prekinula stazu za slijepe koja se na nekih 20-30 metara ne može koristiti. A sada će i ostale bašte kafića ići preko njih, pa te vodilice kao i da nisu napravljene. To samo govori o odnosu  prema toj temi i slijepim osobama – kazao je između ostalih i vijećnik SDP-a Samir Avdić.

Ostaje da se vidi da li će Općina pomjeriti stazu za slijepe na novo mjesto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.