Prekid saradnje

Energopetrol neće točiti gorivo avionima: Uvjeti za nastavak ovog biznisa su nepovoljni

Objavljeno: 18.03.2019. u 12:10 Autor: S. Ka.

Razloge donošenja ove odluke pokušali smo saznati od federalnog ministra energije rudarstva i industrije Nermina Đindića, jer Vlada FBiH ima udio u vlasništvu ove kompanije od oko 7,5 posto, ali ministar nam nam nije odgovorio na poruke

Vanredna skupština Energopetrola d.d. bit će održana 25. marta, a jedna od tema koju je predložio Nadzorni odbor je donošenje odluke o prestanku prodaje goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Razloge donošenja ove odluke pokušali smo saznati od federalnog ministra energije rudarstva i industrije Nermina Đindića, jer Vlada FBiH ima udio u vlasništvu ove kompanije od oko 7,5 posto, ali ministar nam nije odgovorio na poruke. Većinski vlasnik Energopetrola je hrvatska INA sa 88,6 posto dionica.

U Energopetrolu su nam kazali da je razlog da se predloži prestanak prodaje goriva na Aerodromu "kombinacija tržišnih pokazatelja i kretanja tržišta koja su rezultirala nepovoljnim uvjetima za nastavak razvijanja ovog segmenta biznisa Energopetrola".  

- Namjera kompanije je fokusirati razvojne napore na segmentima poslovanja koji su za Energopetrol poslovno opravdana, te će zaštititi interese kompanije, njenih zaposlenika i ostalih zainteresiranih strana – rečeno nam je.

U kabinetu direktora Sarajevskog aerodroma potvrdili su za Faktor da ih je Energopetrol obavijestio o mogućem prestanku obavljanja aktivnosti prodaje goriva. Pitali smo i da li će ovo izazvati neke eventualne probleme u snabdijevanju aviokompanija gorivom.

- Menadžment MAS će kontinuirano pratiti daljnji razvoj situacije, te donositi odgovarajuće poslovne odluke, kako bi se na najbolji mogući način zaštitili interesi aerodromskog operatera, kao i interesi  aviokompanija – navedeno je uz napomenu da na MAS-u postoji i druga kompanija koja pruža usluge snabdijevanja gorivom, a to je HIFA-OIL d.o.o. Tešanj.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije