U Tužilaštvu BiH u toku je rad na predmetu o prijetnjama smrću članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku izrečenim u komentarima na portalu BN televizije, potvrdila je viša stručna saradnica za odnose sa javnošću ove pravosudne institucije Adisa Karačić.

- Tužilaštvo BiH je primilo obavještenje od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)  u vezi sa prijetećim sadržajem Dodiku izrečenim u komentarima BN televizije. Predmet je u radu, više informacija ili detalja ne možemo davati - rekla je Karačić, prenosi RTRS.

Iz SIPA-e je 19. augusta rečeno da su u vezi sa prijetnjama smrću Dodiku preduzeli mjere na utvrđivanju svih činjenica, nakon čega su obavijestili Tužilaštvo BiH.

Iz SIPA-e podsjećaju da su 30. jula primili informaciju MUP-a RS-a o članku objavljenom na portalu BN televizije i komentaru sa prijetećim sadržajem upućenim Dodiku od NN lica pod pseudonimom "Romanija".

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a odmah je preduzelo mjere nakon što su 23. jula na portalu BN televizije objavljeni komentari u kojima je Dodiku prijećeno smrću, te o tome obavijestilo i SIPA-u, u čijoj je direktnoj nadležnosti ovaj slučaj.

Na ovom portalu ispod jednog teksta postavljen je prijeteći komentar koji su administratori kasnije uklonili.

Među njima je bio i komentar autora pod pseudonimom "Romanija" sljedećeg sadržaja: "Vukane kapu ti skidam. Da ti Bog podari zdravlje i dug život. Malo je tako poštenih ljudi. A Dodika jedino metak može skinuti sa čela Republike Srpske i napaćenog naroda. Molim Boga da se neko nađe i da ga upuca da čitav narod oslobodi okova i lanaca. Nema druge, izgleda".

Ovaj komentar je izbrisan sa portala BN televizije nakon što su objavljeni tekstovi o prijetnjama Dodiku, prenosi RTRS.