Nakon pritiska javnosti: SDP poziva Jakupovića da podnese ostavku u Skupštini

objavljeno: 14.06.2018. u 14:31

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH najoštrije osuđuje SNSD-ovo vrijeđanje žrtava najtežih ratnih zločina počinjenih u Prijedoru i njegovoj okolini 1992. godine koje se desilo u Skupštini grada Prijedora.

Saopćeno je to iz ove stranke dan nakon što je u Skupštini Prijedora pokrenuta inicijativa da se sankcioniraju organizatori Dana bijelih traka u tom gradu.

- Bijele trake koje su morali nositi Bošnjaci i Hrvati Prijedora 1992. godine, sudski i historijski su utvrđena činjenica i ostat će vječna sramota svih koji su učestvovali u tom zločinačkom poduhvatu. Niko nema pravo negirati zločin i zabraniti porodicama žrtava da obilježavaju njihovo stradanje. Uvrede upućene od odbornika SNSD-a ispod svakog su nivoa. Očigledno je da ova stranka građanima nema ništa za ponuditi, osim nacionalističkog širenja mržnje prema bošnjačkim i hrvatskim povratnicima u Prijedoru. Istina o zločinima u ovom gradu je odavno poznata i nikakve isprazne nacionalističke retorike neće promijeniti činjenicu da je u Prijedoru počinjen jedan od najvećih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u proteklom ratu. Relativizacija zločina nije način napretka i pomirenja. Pozivamo predstavnike političkih stranaka da u skupštinskim klupama ničim ne doprinose stvaranju nestabilne političke situacije u Prijedoru niti bilo gdje drugo u BiH. Krajnje je vrijeme da se istina prihvati i da se svi zajedno u BiH okrenemo izgradnji bolje budućnosti za sve građane – navodi se u saopćenju.

U nastavku se iz SDP-a osvrću i na postupak svog odbornika, predsjedavajućeg Skupštine Seada Jakupovića, koji nije dozvolio mogućnost repliciranja koju su tražili odbornici iz ostalih probosanski orijentiranih stranaka.

- Za SDP BiH je neprihvatljiv izostanak adekvatne reakcije predsjedavajućeg Skupštine grada Prijedora Seada Jakupovića, posebno imajući u vidu da je i sam bio žrtva zločina i zatočenik logora Omarska i Manjača. Zbog svega navedenog, SDP BiH javno poziva Seada Jakupovića da bez odlaganja podnese neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Skupštine grada Prijedora. SDP BiH će, zbog djelovanja koje je suprotno našim suštinskim opredjeljenjima, provesti odgovarajući unutarstranački postupak – zaključuje se u saopćenju.

VEZANI TEKSTOVI:

Duratović o Danu bijelih traka: Ovo je politika SDP-a u Prijedoru godinama, zato plaćaju cijenu

SNSD za sankcije organizatorima Dana bijelih traka, SDP-ovac nije dao Bošnjacima da odgovore