Nakon kašnjenja dobavljača: Danas počinje distribucija BCG vakcina u bolnice i domove zdravlja

Objavljeno: 31.05.17 u 10:25 Autor: A. S.

Nakon što ih nije bilo prošle sedmice, vakcine protiv tuberkuloze stigle su našu zemlju, pa će već danas u 12 sati pošiljke biti upućene prema svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, a odatle u porodilišta i domove zdravlja. 

Vakcine će do kraja sedmice biti distribuirane u sve domove zdravlja i bolnice, a onda kreće vakcinisanje beba  FOTO: ILUSTRACIJA
Vakcine će do kraja sedmice biti distribuirane u sve domove zdravlja i bolnice, a onda kreće vakcinisanje beba FOTO: ILUSTRACIJA

Kazao nam je to dr. Sanjin Musa, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, naglašavajući da su pristigle vakcine prošle potrebnu kontrolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

- Očekujemo da će vakcine već do kraja sedmice biti distribuirane u sve domove zdravlja i bolnice, a onda kreće vakcinisanje beba koje po rođenju nisu dobile vakcinu, ali i tek novorođene djece - objasnio je Musa.

Da podsjetimo, prošle sedmice u BiH nije bilo BCG vakcina, a razlog je, kako nam je tada kazao prim. dr. Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kašnjenje dobavljača.