open-navfaktor-logo
search
Poštivanje žrtava
Nakon SAD-a: EU osudio izjave crnogorskog ministra o genodicu u Srebrenici
Evropska unija odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, poručili su zvaničnici EU-a.
29.03.2021. u 14:32
get url
text

- EU je unija vrijednosti. Poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, ili revizionizam, protivriječi najfundamentalnije od tih vrijednosti - poručila je Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije (EK) nadležna za zemlje proširenja.

Ova reakcija Pisonero slijedi nakon što je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimir Leposavić 26. marta u crnogorskoj Skupštini naveo da će priznati genocid u Srebrenici "kad se činjenice nedvosmisleno utvrde".

VEZANI TEKST - Mihailo poručio "krvomutnicima u Crnoj Gori": Negirati genocid u Srebrenici je zločin sam po sebi

Ministar Leposavić je odgovarajući na zastupničko pitanje da li je, kao ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, rekao da ne može da prizna ili ne prizna događaj "o kojem nema saznanje".

Portparolka EK Ana Pisonero je podsjetila da je prošle godine obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske historije. Ona je poručila da je krajnje vrijeme da svi politički lideri u regionu prednjače u odavanju počasti žrtava i promociji pomirenja.

- Očekuje se da će svaka zemlja koja teži pridruživanju EU poštovati i promovisati vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde u EU. To uključuje postupanje sa žrtvama genocida s krajnjim poštovanjem i dostojanstvom - podvukla je Pisonero.

Osim EU-a, zabrinutost zbog izjava crnogorskog ministra Leposavića je iznijela i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, kao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.