open-navfaktor-logo
search
Italijani otkazali
Nakon Sappora nova odustajanja od kandidature za ZOI 2026. godine
Milan i Cortina d’Ampezzo sada žele nastaviti u dvoje, ali vlada ne želi finansijski podržati njihovu kandidaturu
18.09.2018. u 20:27
get url
text
Zimske Olimpijske igre

Nakon Sappora od zajedničke kandidature za domaćinstvo zimskih olimpijskih igara 2026. godine odustali su i italijanski gradovi Cortina d’Ampezzo, Milan i Torino.

Italijani su odustali jer se nisu mogli dogovoriti koji će grad imati vodeću ulogu u kandidaturi.

- Ideja je umrla i više nema podršku italijanske vlade - potvrdio je državni sekretar Giancarlo Giorgetti, prenosi Fena.

Italijanski olimpijski odbor (CONI) pripremio je zajedničku kandidaturu Milana, Cortine i Torina, ali je sve propalo zbog svađe među gradovima. Milan i Cortina d’Ampezzo sada žele nastaviti u dvoje, ali vlada ne želi finansijski podržati njihovu kandidaturu.

- Ukoliko Lombardija i Veneto žele zajednički organizirati ZOI, vlada im neće stati na put, ali njihovu kandidaturu neće finansijski podržati - dodao je Giorgetti.

U ponedjeljak je od kandidature odustao i japanski grad Sapporo, a povukao se nakon nedavnog potresa, koji je pogodio grad i okolinu. U potresu, koji se dogodio 68 km jugoistočno od Sapporoa, glavnog grada Hokkaida, poginule su 44 osobe, dok je 660 povrijeđeno. Potres je izazvao i odrone, te oštetio ceste i domove u Sapporou, gradu od 1,9 miliona stanovnika.

U igri za domaćinstvo ZOI 2026. ostalo je pet gradova - Calgary, Graz, Stockholm, Sion i Erzurum.

Kandidati imaju rok do oktobra do kada moraju predati i službenu kandidaturu, a MOK će domaćina ZOI 2026. izabrati u septembru iduće godine.

Iduće ZOI održat će se 2022. u Pekingu

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.