Nakon što ga je Izetbegović prijavio Tužilaštvu BiH: Dodik se pravda zbog izjava u Bratuncu

Objavljeno: 17.07.17 u 17:31

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se njegova izjava, u Bratuncu 7. jula, nije odnosila na povratnike.

Dodik: Da li je zakasnio sa pojašnjavanjem onoga što je rekao
Dodik: Da li je zakasnio sa pojašnjavanjem onoga što je rekao

U Bratuncu je, kaže, tada rekao "da postoje organizacije koje su davale pare isključivo da se ljudi vraćaju na istok i uz samu Drinu i da to predstavlja novi pokušaj oživljavanja starih strateških ciljeva".

- Poznato je da postoje organizacije u svijetu koje su djelovale i danas djeluju u BiH, razne islamske organizacije koje danas podržavaju i terorizam, a ranije su podržavale projekte povratka, i da ih je Vijeće sigurnosti UN zabranio. Na njih sam mislio. Nisam rekao ništa drugo osim toga. Nisam branio, nisam rekao da ne moraju da dođu (Bošnjaci). Njima je vraćena sva imovina, 99 posto je vraćeno svim predratnim vlasnicima - istakao je Dodik za RTRS.

Ustvrdio je "da do sada niko nije odgovarao za više od 3.500 pobijenih Srba u Podrinju".

Dodik tvrdi da, "nakon što je propao pokušaj da ga optuže za referendum, Bakir Izetbegović pokušava da nađe nove načine da ga dovede pred sud".

-U te svrhe koristi se i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) - naveo je Dodik, ponovivši optužbu da je OSA "neprijateljska organizacija, koja čini sve da podrije politički sistem, procese i osnove RS-a".

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je na pres-konferenciji u Sarajevu, komentirajući izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika na javnom skupu u Bratuncu 7. jula, kazao da se radi o najopasnijoj izjavi jednog zvaničnika u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Izetbegović je citirao Dodika, koji je tada kazao: "Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način."

Upozorio je da se ovom izjavom Milorad Dodik najdirektnije upustio u protivustavno i antidejtonsko djelovanje, počinivši krivično djelo opisano u članovima 145. a) i 146. Krivičnog zakona BiH.

VEZANI TEKST Dodik je prešao "crvenu liniju": Izetbegović traži od Tužilaštva, PIC-a i OHR-a da sankcioniraju predsjednika RS-a