open-navfaktor-logo
search
Brčko
Nakon što je pokušao ubiti i suprugu: Osman Husejnović upućen u zatvor
Nakon što je nedavno osuđen zbog pokušaja ubistva poznanika N. A., a prethodno i zbog zloupotrebe opojnih droga, Osman Husejnović (34) iz Prutača kod Brčkog ponovo je u fokusu istražnih organa distrikta Brčko.
05.06.2023. u 15:10
get url
text

VEZANI TEKST - Brčko: Uhapšen muškarac zbog pokušaja ubistva 30-godišnje žene

On je osumnjičen da je preksinoć u tom naselju hicem iz pištolja pokušao ubiti suprugu R. Š.

Nakon što je jučer ujutro uhapšen, a danas već i ispitan u Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, Husejnović je upućen na izdržavanje kazne zatvora od jedanaest mjeseci na koju je, zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, pravosnažno osuđen krajem prošle godine.

Husejnović je osumnjičen da je u noći sa subote na nedjelju, oko 2 sata, u naselju Prutače, ispred stana gdje se skrivao izbjegavajući izdržavanje kazne zatvora, nakon svađe sa svojom vjenčanom suprugom R. Š., iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na nju u namjeri da je ubije.

- Sumnja se da je Husejnović, uperivši pištolj prema gornjem dijelu tijela oštećene, iz neposredne blizine ispalio jeda hitac koji je R. Š.  pogodio u predjelu glave nanijevši joj teške tjelesne povrede opasne po život. Nakon toga, on se udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećena s teškim povredama glave prevezena u brčanski medicinski centar. Policija Brčko distrikta BiH ubrzo je locirala i uhapsila Husejnovića, a uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima predala ga je rano jutros Tužilaštvu na daljnje procesuiranje - naveli su iz brčanskog Tužilaštva.

Nakon što je ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivična djela ubistva u pokušaju, te neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje, Husejnović je predat u nadležnost Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Sud ga je odmah uputio na izdržavanje zatvorske kazne od jedanaest mjeseci na koju je, zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, pravosnažno osuđen krajem prošle godine.

Husejnović je za ista krivična djela nedavno pred istim sudom nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina. Za pokušaj ubistva poznanika N. A., hicima iz pištolja kojeg je takođe nelegalno posjedovao, njemu  je prethodno utvrđena pojedinačna kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za neovlaštenu nabavku i držanje oružja utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od deset mjeseci.

Na prijedlog Tužilaštva, tada mu je izrečena i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta - pištolja marke CZ M70 kalibra 7,65 mm, no ova presuda još nije postala pravosnažna, budući da je obje strane mogu pobijati žalbom.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.