navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Naučna saznanja

Nakon što je potvrđen i u BiH: Ovo su najčešći simptomi britanskog soja koronavirusa

Jučer zvanično potvrđeno da je britanski soj koronavirusa stigao u BiH.

Objavljeno: 10.02.2021. u 17:44
get url
text

Prema podacima Ureda za nacionalnu statistiku u Velikoj Britaniji, najčešći simptomi britanskog soja koronavirusa su kašalj, grlobolja, umor i bolovi u mišićima.

Dosadašnji podaci pokazali su da osobe zaražene ovim sojem koronavirusa manje doživljavaju gubitak mirisa i okusa.

Analiza koja je prikupljala podatke o simptomima nije pokazala razlike u prevalenci gastrointestinalnih simptoma (poput mučnine i proljeva), otežanog disanja ili bolova u trbuhu.

Lawrence Young, virolog i profesor molekularne onkologije sa Univerziteta Warwick u Velikoj Britaniji, naveo je da mutacije u britanskom soju mogu utjecati i na simptome kod zaraženih osoba.

- Ova varijanta virusa brže se prenosi i čini se da zaražene osobe imaju veće opterećenje virusom, što znači da proizvode više virusa. To bi moglo rezultirati raširenijom infekcijom u tijelu, što može uzrokovati jači kašalj, bolove u mišićima i umor - kazao je Young.

Osim toga, prema njegovim riječima, kod ovog soja su zabilježene 23 promjene u odnosu na izvorni soj, a neke od tih promjena mogu utjecati i na imunološki odgovor tijela te na raspon simptoma povezanih s infekcijom.

Richard Tedder, viši istraživač u medicinskoj virologiji, istaknuo je da bi promjena simptoma, naročito onih koji su povezani s infekcijom gornjih disajnih puteva, mogla biti jedan od razloga zašto se ovaj soj brže prenosi.

- Kašalj i kihanje mogu značajno povećati količinu virusa koji se širi u okruženju - kazao je Tedder za Huffington Post govoreći o britanskom soju virusa.

Naglasio je kako i male promjene u simptomima mogu izazvati velike promjene i utjecati na to da se virus lakše širi i prenosi među ljudima.

Pojasnio je da upravo zbog toga treba održavati distancu i nositi masku jer te preventivne mjere mogu smanjiti količinu virusa koju zaražena osoba može širiti.