open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Nakon što je privođen prošle sedmice, MUP KS danas uhapsio Darija Delibašića
Radeći na ovom slučaju policija je, prema saznanjima Faktora, Delibašića privodila i prošle sedmice
17.05.2019. u 17:10
get url
text

Sarajevska policija uhapsila je danas Darija Delibašića zbog sumnje u umiješanost u otmicu Tamera Kilerdžija, državljanina BiH i Turske. 

Ovu informaciju potvrdila je Faktoru Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS. 

- Osumnjičeni je trenutno na kriminalističkoj obradi u MUP-u, nakon čega će biti predat u nadležnost postupajućeg tužioca - kazala nam je Bavčić.

Kilerdži je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) prijavio da su ga 17. aprila u ilidžanskom naselju Pejton, dok je upravljao automobilom "golf 6", sa tri vozila, od kojih je jedno "touareg" presrele nepoznate osobe, naoružane automatskim puškama.

Prema njegovim tvrdnjama, uz prijetnju puškom i pištoljem izvukli su ga iz vozila, svezali i stavili mu kapu fantomku na glavu te ga odvezli na nepoznatu lokaciju, gdje su ga držali cijelu noć da bi ga sutradan ostavili u sarajevskom naselju Otoka. Navodno su mu tražili milion maraka.

On je slučaj u petak, 18. aprila, prijavio SIPA-i, a ona ga proslijedila MUP-u Kantona Sarajevo.

U izjavi SIPA-i naveo je i da su ga pljačkaši udarali te prijetili smrću i njemu i njegovoj porodici. Kazao je da su mu najprije tražili 500 eura, uz naredbu da im narednog dana donese još 200.

Zatim su mu, kako je opisao, s ruke skinuli sat, te uzeli mobitel i 1.000 KM, a potom odlučili da ga puste kako bi pripremio novac koji mu je tražen.

Mladić tvrdi da ga je zatim jedan od razbojnika, za kojeg je rekao da je krupnije tjelesne građe, "touaregom" odvezao na Otoku, gdje mu je skinuo fantomku s glave te se udaljio u nepoznatom pravcu.

Istragu je pod nadzorom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva provodio Sektor krim-policije MUP-a KS.

Radeći na ovom slučaju, policija je, prema saznanjima Faktora, Delibašića privodila i prošle sedmice. Tada je on lociran na Ilidži, te je priveden u MUP KS na krim-obradu. Nekoliko sati kasnije, Delibašić je, po nalogu tužioca pušten na slobodu, jer tada nije bilo zakonskog osnova za njegovo dalje zadržavanje.

U međuvremenu je nastavljena istraga ovog slučaja, te je Delibašić danas uhapšen.

Prema nezvaničnim informacijama, Kilerdži je držan zatočen upravo u vikendici koja je u Delibašićevom vlasništvu. On ju je, navodno, izdao trojici državljana Srbije i Crne Gore. Detalji o tome kako je Delibašić tačno povezan sa ovim slučajem i kakva je, navodno, njegova uloga u svemu, nisu poznati. 

Zanimljivo je da je navodno oteti Kilerdži, MUP-u Kantona Sarajevo 5. maja prijavio i da mu je ukradeno vozilo "range rover". Kako je tada ispričao istražiteljima, on je 15-ak dana ranije A. S. ustupio automobil, kako bi mu ga navodno prodao u Holandiji. Po vozilo je došao D. P.  kojem je on, kako tvrdi, dao rezervne ključeve od vozila i dokumentaciju. Međutim, niti je dobio novac, niti mu je vozilo vraćeno.

Policija je na osnovu ove prijave, prema našim saznanjima, raspisala operativnu potragu i za vozilom i za spomenutim A. S.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.