Nakon što je ubila supruga nožem: Kazna joj s deset godina zatvora smanjena na četiri

Objavljeno: 15.07.17 u 19:52

Karmen Matana Đorđević, kojoj se sudilo zbog ubistva supruga Saše Đorđevića u obiteljskoj kući u Pločama, u ponovljenom je postupku proglašena krivom te je dobila četiri godine zatvora.

Ubijeni Saša i Karmen Matana Đorđević FOTO: FACEBOOK
Ubijeni Saša i Karmen Matana Đorđević FOTO: FACEBOOK

 

S obzirom na to da je u prvom postupku dobila deset godina, ovo predstavlja znatno blažu kaznu za okrivljenu. Karmen Matanu Đorđević teretilo se da je u maju 2016. nakon svađe nožem ubila supruga, prenosi Index.

Kako nam je objasnio njen advokat, u ponovljenom postupku ustanovljeno je da nije imala izravnu namjeru ubiti ga.

- Njena prva presuda je bila deset godina za ubistvo s izravnom namjerom. Nakon toga je po žalbi odbrane presuda ukinuta od strane Vrhovnog suda. Ukinut je i istražni zatvor, a ona je puštena da se brani sa slobode. U ponovljenom suđenju je donesena presuda kojom je proglašena krivom za ubistvo u prekoračenju nužne odbrane. Za to kazneno djelo je proglašena krivom i kažnjena kaznom zatvora u trajanju od četiri godine, u koju se uračunava vrijeme od devet i po mjeseci koje je provela u istražnom zatvoru - rekao nam je odvjetnik Dragan Pištalo.

Ovaj mučni slučaj već duže vrijeme puni naslovnice medija. Podsjetimo, u februaru ove godine Vrhovni sud ukinuo je presudu Županijskog suda u Dubrovniku koji je 23-godišnju Karmen Matanu Đorđević u novembru 2016. proglasio krivom za ubistvo 35-godišnjeg supruga.

Ranije je ona nepravomoćno osuđena na 10 godina zatvora zbog ubistva supruga.

Njezin advokat Dragan Pištalo tada je najavio da će se žaliti na presudu. - Prva rečenica predsjednika sudskog vijeća nakon utvrđivanja kazne bila je da je to Kazneno vijeće u potpunosti poklonilo vjeru onome što je rekla moja branjenica, što su rekli i svjedoci obrane i što je potvrdio vještak sudsko-medicinske struke. Mehanizam zadavanja ozljeda potvrđuje njezinu odbranu, to jest da se radilo o odbrambenom zamahu, a ne napadačkom - rekao je Pištalo u novembru prošle godine.

Kako se pisalo u novembru, sud je povjerovao njenoj odbrani - tvrdila je da ju je muž maltretirao, da joj je prijetio te ju naguravao uz kuhinjski element, no sud je smatrao da se mogla odbraniti i na drugačiji način te su ustvrdili kako nije dokazano da je kazneno djelo počinila u afektu ili u prekoračenju nužne odbrane. "S obzirom na tjelesnu konstituciju, to nije bila borba diva i mrava, pa se optužena mogla braniti i na drugi način, a ne nožem", rečeno je u usmenom obrazloženju presude.

"Bolje da sam osuđena na smrt", rekla je Karmen Matana prilikom izricanja prve presude.

Kako su ranije pisali lokalni mediji, Karmen Matana je te večeri bila u izlasku, a kada se vratila kući, sukobila se sa suprugom. Tijekom verbalnog sukoba i naguravanja, zarila mu je nož u prsni koš. On je na mjestu preminuo. Supružnici imaju tromjesečno dijete.

I Karmen Matana i ubijeni Saša bili su inženjeri nautike. On je radio na brodu, a nekoliko dana prije tragedije vratio se s mora. Policija nikad ranije nije imala prijavljen slučaj nasilja u porodici mladih supružnika.