Nakon Trumpove odluke: Generalni štrajk u Istočnom Jerusalemu i Zapadnoj obali

Objavljeno: 07.12.17 u 10:11

U Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali u toku je generalni štrajk u znak protesta povodom odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Američki predsjednik Donald Trump FOTO: EPA
Američki predsjednik Donald Trump FOTO: EPA

Ne rade prodavnice, državne institucije i organizacije, a obustavljena je i nastava u školama i univerzitetima na Zapadnoj obali, javlja Anadolija.

Nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump priznao Jerusalem za glavni grad Izraela, palestinska strana je pozvala na generalni štrajk.

Trump je u utorak navečer izjavio kako je došlo vrijeme da Jerusalem zvanično bude priznat kao glavni grad Izraela. Američki predsjednik je tom prilikom kazao i kako  je već naložio američkoj administraciji da započne s pripremama kako bi ambasada SAD-a bila premještena iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izrael je Istočni Jerusalem okupirao 5. juna 1967. godine, a 1980. je Jerusalem jednostrano proglasio glavnim gradom. Iste godine uslijedila je reakcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) koje je donijelo rezoluciju 478 i proglašenje nazvalo ništavnim.

Ambasade svih zemlja koje su priznale izraelsku administraciju nalaze se u Tel Avivu. SAD je Trumpovim potezom postao prva zemlja koja je Jerusalem priznala kao glavni grad Izraela.

Ova odluka američkog predsjednika izazvala je niz oštrih reakcija brojnih zemalja i organizacija.