open-navfaktor-logo
search
Potvrdila pretraga
Nakon vijesti Stava: Knjige vođe terorista FETO-a obrisane s platforme biblioteke Burch univerziteta
Nakon što je bosanskohercegovački sedmični magazin Stav objavio vijest o biblioteci Burch univerziteta u Sarajevu, za koji su turske institucije obavijestile vlasti Bosne i Hercegovine da je povezan sa terorističkom organizacijom FETO, u kojoj je objavljeno da su na online platformi biblioteke dostupna djela vođe terorista FETO-a Fetullaha Gulena, na istoj platformi su uklonjene pomenute knjige, javlja Anadolu Agency (AA).  
13.03.2022. u 17:02
get url
text

Iako je u videu koji je objavio Stav, korištenjem tražilice prikazan pristup knjigama Gulena, nakon objave vijesti, iste su uklonjene, pa sada pri pretrazi imena autora, vođe terorista FETO-a, pretraga ne pokazuje rezultate.

VEZANI TEKST - U biblioteci Burch univerziteta 142 knjige o Fethullahu Gulenu

- Zamislite biblioteku jednog univerziteta u kojoj se nalazi čak 142 djela o čovjeku koji propagira bolesnu ideologiju i predvodi terorističku organizaciju? Nije riječ o studiju kriminalistike ili forenzike ili psihologije, radi se o biblioteci Burch univerziteta i knjigama Fethullaha Gulena - objavljeno je u tekstu Stava.

Sedmičnik Stav podsjeća da je nedavno objavio pojedina svjedočenja bivših učenika Richmond škola i Burch univerziteta nakon čega su se pojavili i komentari na društvenim mrežama, kao i mailovi redakciji. Jedan od javnih komentara na društvenim mrežama jeste priznanje da je pisanje Stava utemeljeno na autentičnim iskustvima učenika.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je nedavno izjavio u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da je teroristička organizacija FETO zloćudna organizacija, koja većinu onoga što radi, radi netransparentno.

- FETO je zaista zloćudna organizacija. Organizacija koja većinu onoga što radi, radi netransparentno. Ono što su pokušali u Turskoj 15. jula je upozorenje za sve zemlje gdje je FETO prisutan, a prisutan je u nizu zemalja, između ostalog na Balkanu i u Bosni i Hercegovini - izjavio je Izetbegović.

Kako je kazao, FETO je u Bosni i Hercegovini dio ljudi uspio privući na agendi humanitarnog rada, pomoći studentima i sličnom, onako kako je počinjao i u Turskoj.

- Međutim, mislim da su ga prozreli Bosanci i da njegov utjecaj u Bosni i Hercegovini pada. Prozreli su ga, prije svega, s obzirom na ono što je uradio u Turskoj. Škole koje FETO ima u Bosni i Hercegovini, koje su bile jake i posjećene, su sve manje interesantne Bosancima, one imaju sve više finansijskih problema i mislim da taj sistem ovdje polako vene i nestaje u Bosni i Hercegovini - dodao je Izetbegović.

VEZANI TEKST - Bolesna ideologija vođe terorista FETO-a: Šokantne ispovijesti bivših učenika Richmonda i Burcha

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turska zvanično zatražila od SAD-a. Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turskoj, nego i svakoj drugoj državi u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.