open-navfaktor-logo
search
Sjednica u toku
Nakon višesatne rasprave usvojen Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije KS
Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je usvojila Prijedlog zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.  
29.08.2022. u 12:10
get url
text

Diskusija o ovom zakonu bila je žustra i trajala je nekoliko sati. 

Mnogi zastupnici upozorili su manjkavosti ovog zakona, a kritike su najviše dolazile od zastupnika iz opozicije koji smatraju da se radi o populističkom zakonu, te da on nije precizno regulisan. 

- Zakon je jako štur. Ni ministrica ne zna kako će ovaj zakon ići. Ja sam pitala samu sebe da li neke stvari pričati, ali radi građana ću reći da mi ne poštujemo institucije države i Federacije Bosne i HErcegovine jer već imamo na snazi Zakon o sukobu interesa na nivou Federacije. Ovakav zakon donosimo na nivou kantona što je u suprotnosti sa federalnim zakonom. Ne trebamo se kasnije čuditi što Dodik pravi Agenciju za lijekove - stav je zastupnice iz Kluba SDA Jasmine Biščević-Tokić, te je dodala:

- Vi imate Ured za borbu protiv korupcije koji je utvrdio dosta koruptivnih rizika u Kantonu Sarjaevo i proslijedio ih Vladi, a vi kao Vlada niste ništa uradili - kazala je Biščević-Tokić.

Transparency International u Bosni i Hercegovini ranije je dao saopćenje u kojem navodi da ovo pitanje treba biti regulisano na nivou entiteta, te da bi regulisanje ovako važne materije kao što je sukob interesa nosilaca javnih funkcija moglo dovesti do pravne nesigurnosti, rascjepkavanja zakonskog okvira, problema sa provođenjem i dodatne neusklađenosti sistema sprečavanja korupcije u cijeloj BiH.

TI BiH je tada podsjetio da je Zakon o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH još uvijek formalno na snazi, a u proceduri se nalazi Prijedlog izmjena i dopuna ovog Zakona kojim bi se definisala nadležnost tijela za njegovo provođenje, kao i Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije FBiH.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.