open-navfaktor-logo
search
Dobro ih poznaje
Nalić za Faktor analizirao kvalitete Hadžikadunića i Ahmedhodžića
Dvojica mladih i talentovanih stopera, Dennis Hadžikadunić i Anel Ahmedhodžić, koji su prošli sve omladinske selekcije Švedske, rekli su "da" fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.
20.08.2020. u 19:06
get url
text

Jedan bivši i jedan sadašnji defanzivac Malmöa odlučili su da će reprezentativnu karijeru u budućnosti graditi u dresu Zmajeva.

Nakon što je u srijedu Ahmedhodžić potvrdio da će igrati za BiH, tehnički direktor i koordinator nacionalnih selekcija Zvjezdan Misimović obećao je obojicu častiti ćevapima.

VEZANI TEKST - Ahmedhodžićevo srce odabralo Bosnu, Misimović obećao voditi na ćevape

Nekadašnja "desetka" našeg državnog tima uspješno je obavila dva od tri zadatka koje mu je povjerio selektor Dušan Bajević, a preostala "misija" je Bećir Omeragić, 18-godišnji stoper švicarskog Züricha.

Još u vrijeme kada je Misimović svakodnevno nosio kopačke, na projektu FSBiH nazvanom "Otvorena vrata" 2013. godine, koji je održan u Skandinaviji, pojavili su se Dennis Hadžikadunić, Anel Ahmedhodžić i Adi Nalić.

Na ovom projektu tada je bio agažovan i sadašnji šef stručnog štaba Tuzla Cityja Zlatan Nalić, stručnjak koji je sa reprezentacijom Švedske radio u periodu od 2006. do 2018. godine, a sa kojom se 2015. godine u Češkoj okitio titulom na Evropskom prvenstvu za fudbalere do 21 godine.

Trener tuzlanskog premijerligaša kaže da je to što su dvojica mladih igrača 2013. godine bili na "Otvorenim vratima", a sada se nalaze na pragu seniorske reprezentacije BiH čista slučajnost...

- Vjerujte da je ovo puka slučajnost. Mislim da se tako potrefilo. Uvjeren sam da, nakon što smo završili s tim projektom, već sutradan sve bilo zaboravljeno. Više me niko nikada nije ni upitao za tu djecu od kojih je njih 13 završilo u reprezentaciji Švedske - kaže Nalić na početku razgovora za Faktor, te naglašava da je rad kampa koji se organizovao prije sedam godina bio sasvim transparentan o čemu svjedoče i snimci utakmica koji se još mogu naći na YouTubeu.

Nalić smatra da su odluke Hadžikadunića i Ahmedhodžića da zaigraju za zemlju iz koje vuku korijene itekako razumljive.

- Bosna i Hercegovina je dobila dva divna momka, uz to i dobra igrača. Njihova odluka da predstavljaju BiH je dosta pametna i promišljena jer Švedska na njihovim pozicijama ima dugoročna rješenja. Jedno od njih je i fudbaler Manchester Uniteda Viktor Lindelöf Nilsson, dok je reprezentacija BiH dugo u deficitu na stoperskim pozicijama - objašnjava 51-godišnji Banjalučanin.

Kao jednu od pozitivnih stvari u dvojici mladih centralnih defanzivaca Nalić vidi činjenicu da su različiti tipovi igrača.

- Ahmedhodžić ima tu prefinjenu tehniku za jednog stopera. Lijepo se kreće, a osim što dobro izgleda na terenu ima jako dobru pas igru - analizira Nalić, kao da će stoper Malmöa već u narednom kolu biti protivnik njegovim ofanzivcima, a zatim dodaje:

- Treba posebno naglasiti dobru njegovu igru u vazduhu, kao i u defanzivnoj kontri i klizećim startovima unazad. On je tip stopera kojem više odgovara igrati u ekipi koja voli posjed lopte i koji zna graditi napad "odozdo" (iz faze odbrane). Šveđani baš i ne gaje takav način igre, više se brane, dosta su situaciono i poziciono orijentisani. Mislim da ima predispozicije da postane velika klasa.

Stoper ruskog Rostova Dennis Hadžikadunić je sušta suprotnost od svog zemljaka Ahmedhodžića i više skandinavski tip stopera, makar prema onome što govori Nalić.

- Hadžikadunić je taj koji ekipi i odbrani donosi stabilnost, dominira u situacionoj i pozicionoj igri u plićoj formaciji. On je tip fudbalera koji je bitna timska funkcija i kojem ne manjka odvažnosti u odbrambenim zadacima - naglašava Nalić, uz opasku:

- Prva zemlja za nastavak karijere švedskih fudbalera obično je Holandija, i dosta je rijetko da neki igrač potpiše za ruski klub. Nije to laka zemlja za igrati fudbal. Mislim da i to mnogo govori o Hadžikaduniću i velikom izazovu kojeg je prihvatio. Ipak, njega su najviše "oblikovale" dvije sezone koje je proveo na posudbi u Trelleborgsu, s kojim je uspio izboriti u plasman u Allsvenskan (najjači rang švedskog fudbala op.a). Dvije sezone i mnogo minutaže puno znače u karijeri jednog mladog fudbalera.

Stručnjak koji je godinama angažovan i u Fudbalskom savezu Švedske kaže da nije nikakvo iznenađenje što su dvojica stopera, koje je Bajević označio kao "projekte za budućnost", ponikla upravo u redovima Malmöa.

- Malmö je takav klub, imaju baš dobar "prolaz" sa stoperima. Neke prodaju još u omladinskim selekcijama, to je nekako postao njihov brend. Oni igraju dominantnu ulogu u švedskom fudbalu i zbog toga imaju hrabrosti da razigraju mlade stopere. Rano im daju priliku u prvom timu jer nema toliko pritiska na defanzivu - kaže Nalić, čiji sin Adi nastupa upravo za Malmö.

Osim Hadžikadunića, Ahmedhodžića i Nalića, kojeg otac nije želio uopće komentarisati, objasnivši tek da su Fudbalskom savezu BiH u ovom trenutku prioritetnije pozicije stopera u odnosu na napadačke, i da je sasvim razumljivo da su taj dio morali osigurati na vrijeme.

Nalić kaže da treba imati respekta za igrače s našeg podneblja koji igraju u Švedskoj.

- U švedskoj ligi dominiraju fudbaleri s naših prostora i uvijek su tu. Ako su dospjeli do prvog tima to uglavnom znači da su najdominantniji igrači te ekipe - poručio je strateg Tuzla Cityja na kraju razgovora uz opasku je neophodno u svakoj od nacionalnih selekcija naći kvalitetan balans između igrača školovanih u BiH i onih iz inostranstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.