open-navfaktor-logo
search
Sjednica VSTV-a BiH
Naloženo imenovanje Bogunića u disciplinsku komisiju u predmetu protiv Gordane Tadić
Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), naložio je imenovanje Sanina Bogunića, tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, u Drugostepenu disciplinsku komisiju u predmetu protiv Gordane Tadić, glavne državne tužiteljice.
08.09.2021. u 14:43
get url
text

Ovo je na sjednici najviše pravosudne institucije u obraćanju za medije potvrdio predsjednik Lagumdžija.

On je pojasnio da je imenovanje Bogunića kao novog člana VSTV-a u Drugostepenu disciplinsku komisiju u ovom predmetu potrebno zbog toga što je ranije sa ove funkcije razriješen Mahmut Švraka jer mu uskoro prestaje mandat. Nedugo nakon ove odluke i Željka Radović, članica VSTV-a, izjasnila se da ne želi učestvovati u radu Drugostepene disciplinske komisije koja će odlučivati u postupku po žalbi glavne tužiteljice.

- Rekao sam da u strukturi mora doći tužilac, poznata je situacija da ostali nisu mogli biti članovi - kazao je Lagumdžija dodajući da disciplinski postupak protiv glavne tužiteljice ne može komentarisati.

Okončanje postupaka do kraja mjeseca

- Ne želim doći u situaciju da se traži moje izuzeće - kazao je Lagumdžija dodajući kako će Vijeće donositi odluku u trećem stepenu ukoliko bude žalbe.

On je naveo da okončanje disciplinskih postupaka u predmetima protiv Tadić i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca očekuje do kraja ovog mjeseca.

Odlukom Prvostepene komisije VSTV-a za Tadić je utvrđena disciplinska odgovornost za prekršaje nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, te izrečena disciplinska mjera premještanja s mjesta glavne na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH. U predmetu protiv Debevca utvrđena je odgovornost za disciplinske prekršaje ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća, te izrečena mjera javne opomene.

Preuzeo funkciju člana Predsjedništva VSTV-a

Bogunić je na sjednici Vijeća preuzeo i funkciju člana Predsjedništva VSTV-a. Prije njegovog imenovanja, predsjednik Vijeća Lagumdžija je kazao kako nakon odlaska bivšeg člana Selima Karamehića niko nije izrazio spremnost da popuni ovu funkciju.

- Ja sam spreman preuzeti funkciju u punom radnom kapacitetu ukoliko mi date podršku - kazao je Bogunić.

Na komentare članova Vijeća da bi bilo dobro da na ovu funkciju dođe sudija, te na komentar Amile Kunosić da bi bilo dobro da ovu funkciju preuzme član Srđan Forca, osvrnuo se i Kees van der Weide, holandski sudija koji je angažiran kao pravni ekspert za savjetovanje VSTV-a.

- Slušajući diskusiju o popunjavanju ove pozicije, poražavajuće je (…) da niko iz Republike Srpske ne želi preuzeti ovu funkciju. Mislim da je vrlo važno da kolege iz Republike Srpske budu u Predsjedništvu - rekao je Van der Weide ističući kako je Predsjedništvo "motor Vijeća, te da je tu balans potreban".

Mahmut Švraka je u svom obraćanju kazao kako su u sastavu Predsjedništva, predsjednik i jedna potpredsjednica sudije, dok je druga potpredsjednica tužiteljica i kako treba prihvatiti imenovanje Bogunića kako je planirano.

Prijedlogom Komisije za izbor i imenovanje, Bogunić je za člana Predsjedništva izabran sa 13 glasova za, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.