open-navfaktor-logo
search
Budite uporni
Namirnice iz kuhinje koje će ojačati nokte
Ako želite čvršće nokte, izbjegavajte prečesto pranje ruku, smanjite korištenje odstranjivača laka za nokte, tokom zime nosite rukavice i pripazite na prehranu
07.05.2019. u 13:03
get url
text
Ilustracija

Iako vam se možda čini da vašim slabim noktima, koji često pucaju ili se listaju, nema spasa. Srećom, rješenje za takve probleme nalazi se u vašoj kuhinji.

Prije nego što sasvim odustanete od ideje čvrstih i zdravih noktiju, predlažemo da isprobate neke od sljedećih trikova.

Ono što biste trebali zapamtiti je - da budete uporni, jer se nokti ne mogu oporaviti preko noći.

Bademovo ulje

Kašičicu bademovog ulja pomiješajte s malo limunovog soka i utrljajte u ruke i nokte. Ostavite da djeluje dvije minute, a potom isperite. Bademovo ulje sadrži antioksidanse i hranjive tvari koje hrane nokte i sprečava njihovo lomljenje.

Morska so

Potopite ruke u otopinu vode i morske soli u koju možete dodati sok od limuna. Ruke uronite na 15 minuta, a potom ih isperite. Za bolje rezultate, ponavljajte postupak sedam dana dva puta dnevno.

Kokosovo ulje

Stavite nekoliko kapi kokosovog ulja na nokte i nježno ga utrljajte. Kokosovo ulje omekšava zanoktice, poboljšava cirkulaciju krvi u noktima i čini ih jačim.

Sok od paradajza

Budući da je bogat antioksidansima i proteinima, sok od paradajza može izliječiti lomljive nokte i ojačati njihovu teksturu. Sve što trebate učiniti je pomiješati dvije kapi ulja ruzmarina i dvije kašike soka od paradajza i uronite nokte na 10 minuta.

Jabukovo sirće

Pomiješajte kašiku jabukovog sirćeta sa dvije do tri šoljice tople vode i vaticom nanesite mješavinu na nokte. Sirćetna kiselina vlaži nokte i sprečava njihovo lomljenje.

Maslinovo ulje

Dvije kšičice maslinovog ulja polako umasirajte 10 minuta u nokte. Ulje će pomoći u apsorpciji kalcija i poboljšati mineralizaciju kostiju i proces kalcifikacije.

Sok od limuna

Iscijedite sok od limuna i pamučnom vaticom nanesite ga na nokte. Potom dobro operite ruke toplom vodom. Limun sadrži vitamin C, snažan antioksidans koji učestvuje u borbi protiv slobodnih radikala i sprečava dalje lomljenje noktiju.

Ulje čajevca i vitamin E

U kašičicu ulja čajevca dodajte dvije do tri kapi E vitamina i mješavinu nježno umasirajte u nokte. Za učinkovite rezultate, ponavljajte postupak dva puta dnevno tokom 30 dana. Ulje čajevca djeluje kao snažan antiseptik, a vitamin E kao antioksidans.

Arganovo ulje

Ovo ulje dobro je za jačanje noktiju. Nanesite arganovo ulje kao dio rutine tokom manikira ili pedikir.

Ako želite čvršće nokte, izbjegavajte prečesto pranje ruku, smanjite korištenje odstranjivača laka za nokte, tokom zime nosite rukavice i pripazite na prehranu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.