Hrana za brzo hlađenje, poput voća, predstavlja odličan izvor vitamina, minerala, ali i antioksidansa. Također, voće obiluje vodom koja ljeti služi kao dodatni izvor prijeko potrebne tekućine, te istovremeno hladi.
Protiv vrućine se možemo boriti i salatama. Najbrži recept za osvježenje je priprema voćnih i povrtnih salata načinjenih od lubenice, dinje, breskvi, smokvi, ananasa, krastavaca, paprike, paradajza, zelene salate te tikvica i patlidžana. Dodatkom skuhanih i ohlađenih žitarica, te laganog mesa peradi ili ribe salate postaju osvježavajući, hranjiv i lakoprobavljiv glavni obrok idealan za nesnosne žege.
I jogurt je izvrstan izvor korisnih bakterija koje nas mogu zaštititi od brojnih neželjenih ljetnih infekcija jer čini dobro crijevnoj mikroflori. Odlično pristaje tokom toplih ljetnih dana jer osvježava i hladi. Za izrazito vrućih dana idealan obrok može biti samo hladna supa koja neće opteretiti probavu i tako dovesti do pregrijavanja.