Ankara

Turska reagovala na izjavu Ambasade SAD-a u Prištini

Objavljeno: 13.03.2019. u 22:53

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske Hami Aksoy naglasio je da se sve procedure protiv organizacije FETO sprovode u okviru zakonodavstva zemalja i u skladu su s međunarodnim pravom

Hami Aksoy

FOTO: AA

Američka Ambasada u Prištini, putem izjave dostavljene medijima, pozvala je kosovske institucije da "osiguraju punu odgovornost za svakog ko je kršio zakon prilikom hapšenja i protjerivanja, prije skoro godinu dana, šest turskih državljana bez odgovarajućeg procesa, zbog navodne prijetnje nacionalnoj sigurnosti", javlja Anadolu Agency (AA).

Portparol Ministarstva inostranih poslova Republike Turske Hami Aksoy reagovao je na tu izjavu Ambasade SAD-a u Prištini, riječima da se sve više shvata da "FETO predstavlja ozbiljan rizik ne samo za Tursku, već i za one zemlje u kojima ta organizacija djeluje". 

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva vanjskih poslova Turske, portparol Aksoy je naveo da se dobijaju konkretni rezultati u borbi protiv širenja organizacije FETO-a u inostranstvu. 

-Sve se više shvata da ova organizacija predstavlja ozbiljan rizik ne samo za Tursku, već i za one zemlje u kojima djeluje. Tako su Organizacija za islamsku saradnju, kao i Pakistan, proglasili FETO terorističkom organizacijom. U više od 20 zemalja u različitim regionima svijeta zatvorene su škole FETO organizacije, preuzete su pod kontrolu i prebačene u tursku Maarif fondaciju. Mnoge države, uključujući i balkanske zemlje, izbacile su elemente FETO-a sa svojih teritorija. Postoje i krivične istrage protiv FETO elemenata - rekao je Aksoy. 

On je naglasio da se sve ove procedure sprovode u okviru zakonodavstva zemalja i u skladu su s međunarodnim pravom te dodao da je jedan od osnovnih uslova borbe protiv terorizma istinska međunarodna saradnja zasnovana na principima zakona. 

-Mi pridajemo značaj nastavku snažnih pristupa zemalja koje preduzimaju akcije protiv FETO-a, što predstavlja vitalnu prijetnju našoj zemlji u regionu Balkana, ovom regionu koji posebno cijenimo. Pozivamo partnere i druge saveznike da umjesto toga što pokušavaju da blokiraju mjere preduzete protiv FETO-a, na isti način pokažu oprezan pristup - rekao je Aksoy. 

Podsjećamo da je Turska obavještajna agencija (MIT) u aktivnoj saradnji sa Obavještajnom službom Kosova, 29. marta 2018. godine prebacila u Tursku šest članova terorističke organizacije FETO, za koje je Tužilaštvo u Turskoj podnijelo tužbu i tražilo zatvorske kazne, od 16,5 do 28,5 godina, s optužnicom za "upravljanje oružanom terorističkom organizacijom" i "međunarodnim špijuniranjem".

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije