open-navfaktor-logo
search
Izvršio samoubistvo
Napadač na policajca u Zagrebu objavljivao pjesme Thompsona i Škore, kao i snimke testiranja pušaka
Stanovnici kutinskog Kletišta šokirani su informacijom da je njihov, kako kažu, vedri komšija Danijel Bezuk, naoružan do zuba, ranio policajca i potom presudio sebi.  
13.10.2020. u 11:22
get url
text

- Kad smo vidjeli ujutro vijest da je neka budala pucala na Markovu trgu, mislili smo da je to možda neko u odmakloj dobi, neko ko je na leđima osjetio sve nepravde ove zemlje. No sat vremena kasnije u selu nam je bila policija. Raspitivali su se i kod susjeda za Dančija, i tada smo doznali da je on taj koji je utjerivao neku pravdu pred Vladom. Šokirani smo. Ne znam kako će njegovi roditelji podnijeti taj teret. Iza oca je cijeli ratni period, a majka mu je teško bolesna - kaže komšija Bezukovih.

Drugi komšija otkriva kako je Danijel odrastao u braniteljskoj porodici koja se nikako nije mogla pomiriti sa zločinima na Ovčari ni sa smrću Danijelova ujaka, dobrovoljca HOS-a, koji je život izgubio 1991. godine, i kojem je otkrivena spomen-ploča u Krču te po njemu nazvan i lokalni Sportski park, objavio je Jutarnji. 

Kriminalisti pretpostavljaju da su automatska puška i pištolj, koji su uz njega pronađeni na Jakubovcu, gdje izvršio suicid, porodični ratni suveniri pa će stoga oba objekta biti pretražena na temelju sudskog naloga.

Unatrag mjesec, 22-godišnjak se, otkrivaju dalje komšije i prijatelji, budio pred zoru kako bi stigao na posao u Zagreb, i to mu je, kažu, vrlo teško padalo.

- Moj sin mu je pronašao posao u firmi Monter. Uzeli su ga za probu, i njihov autobus je oko 4 ujutro radnike u Kutini čekao te ih organizirano prevozio do Zagreba, a do Kutine, koja je udaljena 4 kilometra, svako se morao snaći. Dančija je vozio uglavnom otac.

Priča se da je tako bilo i jutros. Znam samo da me sin ujutro nazvao i rekao da su ga zvali iz zagrebačke policije da dođe u postaju na razgovor - govori nam majka Bezukova najboljeg prijatelja. Proteklih sedmica je, pojašnjava, Danijel kukao kako mu je novi posao veliko opterećenje.

- Iz kuće ode pred zoru, i vrati se kući navečer, po mraku. Obišao je gradilišta od Rijeke, Krka i Ivanić Grada, pa tako ni za majku, kojoj je bio potreban, nije imao vremena, a kamoli za privatni život. I u ljubavi je, kako se ono kaže, bio kratak. Njegov osmijeh skrivao je veliku tugu u kojoj je njegova porodica živjela - zaključuje majka Bezukova najboljeg prijatelja.

Drugi prijatelji pokojnog također ne žele govoriti, no napominju kako nije tačno da je bio alkoholičar.

- Naš Zuka je jedva jednu čašicu alkohola pio tokom izlaska. Uvijek bi radije birao sokove. I znam samo da nikome nije dao naslutiti što planira - kaže Danijelov prijatelj.

Uvidom u Facebook profil mladića iz Kutine vidljivo je da nije često objavljivao na društvenim mrežama, a njegova pretposljednja objava datira sa zagrebačkog Adventa s početka januara 2019. Bezuk je u toj objavi priložio svoju fotografiju s Trga bana Jelačića te je zapisao "turist u svojoj državi".

Mladić je početkom novembra 2018. objavio fotografiju na kojoj stoji ispred spomenika poginulim braniteljima u Bogdanovcima. Na fotografiji je odjeven u majicu s obilježjima HOS-a i navijačke grupe Bad Blue Boys s natpisom "Za sve one kojih nema", dok je uz fotografiju napisao: "Zapalit ću svijeću, molit ću do jutra, za zdrav razum i za bolje sutra".

Bezuk je ranijih godina na društvenim mrežama objavljivao snimke pjesama Marka Perkovića Thompsona, Miroslava Škore i Mate Miše Kovača, ali i snimke testiranja snajperskih i automatskih pušaka. 

Na jednoj od snimaka testiranja snajperske puške napisao je "da sam jedan od njih, da skidam Srbe'". Na Bezukovoj Facebook naslovnici stoji fotografija iz filma "Put rata" reditelja Stevena Spielberga.

Hrvatska policija je u utorak zbog posjedovanja ilegalnog naoružanja uhapsila Danijelovog oca. On je uhapšen nakon informativnog razgovora u policiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.