Na 30 godina je osuđen glavnooptuženi Ali Riza Polat za "pomaganje u terorističkim" napadima na Charlie Hebdo i na košer trgovinu Hyper Cacher koje su počinila braća Said i Cherif Kouachi i Amedy Coulibaly.

Tako Polatu ipak nije izrečena kazna doživotnog zatvora koju je za njega tražio glavni državni odvjetnik. Njegova je advokatica odmah najavila žalbu na presudu.

Djevojka Amedyja Coulibalyja, Hayat Boumeddiene, koja je u bijegu, osuđena je u odsutnosti na istu kaznu za sudjelovanje u pripremi napada.

Mohamed Belhoucine, za kojeg se vjeruje da je poginuo u Siriji, osuđen je na najtežu kaznu, doživotni zatvor.

Sud je usto odbio terorističku kvalifikaciju za šest od jedanaest prisutnih optuženika, ostajući tek pri "zločinačkom udruživanju". 

Presude su izrečene nakon tri mjeseca intenzivnih i haotičnih saslušanja u tom nesvakidašnjem suđenju.

Mnogi privatni tužitelji bili su u sudskoj dvorani dok se čitala ova historijska presuda. Među njima su bili članovi porodica žrtava, bivši talac u trgovini Hyper Cacher Lassana Bathily, osoblje koje je preživjelo pokolj u Charlieju Hebdou, među njima i glavni urednik Riss.

Od 7. do 9. januara 2015. Francusku su potresala tri dana terora u kojemu je ubijeno 17 ljudi: 11 u napadu na Charlie Hebdo, četiri u napadu na samoposlugu Hyper Cacher i dvoje policajaca.