open-navfaktor-logo
search
Prevozili naftu
Napadi u Omanskom zaljevu: Eksplozije na dva tankera, jedan pogođen torpedom
Posade oba tankera su nakon eksplozija zatražile pomoć od okolnih zemalja, no saznaje se kako je jedan od tankera već počeo da tone
13.06.2019. u 10:48
get url
text

Dvije eksplozije dogodile su se na dva tankera u Arapskom moru, a jedan od njih je već počeo tonuti.

Iranska državna televizija je, pozivajući se na lokalne izvore, javila kako je došlo do eksplozije na dva tankera u Arapskom moru, koji su prevozili sirovu naftu. 

Posade oba tankera su nakon eksplozija zatražile pomoć od okolnih zemalja, no saznaje se kako je jedan od tankera već počeo da tone. 

France Presse javlja da su dva tankera napadnuta u Omanskom zaljevu.

Radi se o brodu Front Altair norveškog vlasnika Frontline, koji plovi pod zastavom Marshallovih otoka, i o brodu Kokuka Courageous, singapurskog vlasnika Bernard Schulte Ship Menagement, koji plovi pod zastavom Paname. 

Kako prenosi Reuters, detalji napad nisu jasni, ali sumnja se da je tanker u vlasništvu norveške kompanije Frontline pogođen torpedom. Tanker je napadnut nedaleko obale Ujedinjenih Arapskih Emirata. Informacija o napadu torpedom još uvijek nije potvrđena.

Na napad su odmah reagirala tržišta, pa je tako cijena sirove nafte skočila gotovo četiri posto na više od 62 američka dolara po barelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.