Naplata potraživanja od Agrokora: Odustaje li Sberbank od dionica Sarajevskog kiseljaka

Objavljeno: 09.11.17 u 22:25

Nakon što je objavio da Agrokor ne priznaje 8,5 milijardi kuna, odnosno nešto više od dvije milijarde KM, potraživanja Sberbanke jer ta banka zbog njih vodi sudske postupke, vanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je kako vjeruje da postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis.

Hoće li se ruska banka na to odlučiti? Prema Ramljakovoj računici, pljenidbama Agrokorovih kompanija u inostranstvu, dakle sudskim postupcima, Sberbank bi mogao naplatiti najviše 10 posto svojih potraživanja, što je jako malo, piše Jutarnji list.

- Postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis, da sjednemo za stol i dogovorimo korake u nastavku procesa. Mislim da postoji dobra volja s njihove strane - kazao je Ramljak.

Ako banka povuče tužbe, njihovi bi predstavnici ušli u stalno povjereničko vijeće koje će uskoro biti osnovano radi postizanja nagodbe.

No, Sberbank, koja drži 18 posto ukupnih potraživanja, prema informacijama agencije Bloomberg, zasad nije sklona kompromisu, niti nakon što je danas objavljeno da je sud u Londonu priznao zakon o postupku vanredne uprave u Agrokoru. Iz te su banke, prema Bloombergu, zasad najavili žalbu zagrebačkom Trgovačkom sudu na popis potraživanja prema kojemu Agrokor ne priznaje da im duguje dvije milijarde KM.

Nakon spomenute odluke suda u Londonu, kaže Ramljak, postupak arbitraže koji je Sberbank tamo pokrenuo staje, te se Sberbank može vratiti na sud u Zagrebu ili se odlučiti za pljanidbu imovine Agrokora u zemljama koje nisu priznale "lex Agrokor" odnosno u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a i u Sloveniji se neki dijelovi "lex Agrokor" neće moći primjenjivati, o čemu se čeka objava suda. Sberbank, naime, osporava priznavanje procesa restrukturiranja pred sudovima u Velikoj Britaniji, ali i Hrvatskoj, Srbiji te BiH i Sloveniji.

- Naše analize govore da je ukupan iznos koji bi Sberbank tako, pod uvjetom da bude uspješan u svim tim postupcima, mogao naplatiti između 110 i 115 miliona eura (između 220 i 230 miliona KM). Mi ćemo se braniti - rekao je Ramljak, dodajući da bi u slučaju dogovora mogli naplatiti veći iznos.

U međuvremenu, iz Sberbanka su putem saopćenja poručili da su neugodno iznenađeni objavom iz Agrokora da se ne priznaje dug od dvije milijarde KM, te da su zbog toga primorani podnijeti žalbu.

U Sberbanku se čude budući da je sam Ramljak više puta govorio o potraživanjima i da dug Agrokora prema banci nikad nije bio upitan ni sporan.

- Sberbank je prijavila svoje potraživanje na zakonom propisan način, s dokumentacijom kojom dokazuje osnovanost i visinu svog potraživanja - kažu u saopćenju dodavši da imaju potpuno pravo poduzimati sve pravno dopuštene mjere, bilo u Republici Hrvatskoj ili inostranstvu, za zaštitu svojih legitimnih interesa.

Na kraju poručuju da su primorani podnijeti žalbu što bi moglo dodatno produžiti cijeli postupak i uzrokovati dodatne troškove.

Podsjećamo, prvostepenom odlukom Suda u Kiseljaku, Sberbank Zagreb i Sberbank Ljubljana su stekle pravo da prodaju dionice bh. kompanije Sarajevski kiseljak i tako namire dio svojih potraživanja od Agrokora. Ovakva odluka suda u Kislejaku otvorila je niz pitanja, od toga ko bi mogao biti kupac i novi vlasnik Sarajevskog kiseljaka, pa do toga da li će ovom odlukom biti ugrožen proces vraćanja duga kojeg Konzum ima prema bh. dobavljačima. Ukoliko Sberbank odustane od pljenidbe dionica, to bi značilo da one i dalje ostaju u vlasništvu Jamnice.