Istraživanja

"Napoleonov kompleks": Po čemu se niski muškarci razlikuju od visokih?

Objavljeno: 05.02.2019. u 19:23

Manjak centimetara u visini može povećati osjećaj ranjivosti, a isto tako i nivo paranoje, zaključili su naučnici

FOTO: ILUSTRACIJA

Naučnici iz Centra za kontrolu bolesti u Atlanti proveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 600 muškaraca u dobi od 18 do 50 godina. Postavljali su im pitanja o njihovoj percepciji muškog spola, slici koju su stvorili o sebi, korištenju droga, nasilju, kriminalu…

I do kojeg su zaključka došli? Ispostavilo se da su muškarci koji se ne osjećaju muževno skloniji nasilnim ili krivičnim djelima.

Prema studiji, muškarci koji su se smatrali manje muževnima, što se naziva i "muškim diskrepancijskim stresom", bili su gotovo tri puta skloniji počinjenju nasilnih napada oružjem ili napadima koji rezultiraju povredama. Prije nekoliko godina, tim naučnika sa univerziteta Oxford tvrdio je da je "sindrom niskog muškarca" stvaran.

- Manjak centimetara u visini može povećati osjećaj ranjivosti, a isto tako i nivo paranoje - zaključili su naučnici.

Ovaj sindrom naziva se još i "Napoleonovim kompleksom".

S obzirom na to da je moderno društvo postalo dosta površno te da se fokusira na "savršen" izgled i tijelo, nije ni čudo da je visina postala tabu tema mnogim muškarcima.

Pojedine studije su pokazale da su visoki ljudi bogatiji, uspješniji na poslu, zdraviji i da imaju bolji ljubavni život od niskih muškaraca. Naravno, moguće je da su ove studije uključivale male testne grupe te da ne opisuju tačno nečije osobine i to samo na temelju visine.

Izvor:   Živim.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije