open-navfaktor-logo
search
Korisno
Napravite mirisni osvježivač zraka koji dezinficira prostor
Zbog trenutne situacije s koronavirusom i važnosta pranja ruku, tekući sapuni i dezinfekcijska sredstva postali su iznimno bitni, a zbog velike potražnje teško ih je pronaći.
13.03.2020. u 09:56
get url
text
Foto: Ilustracija

Osim dezinfekcije ruku, još jedna bitna stavka na koju morate obratiti pažnju jeste i čišćenje prostora u kojima boravite. U svojim preporukama za čišćenje doma, savjetuju se sredstava koja su na bazi aktivnih tvari kao što su etanol, natrijev hipoklorit, glutaraldehid, izopropanol, benzalkonijev hlorid i natrijev hlorid.

U dezinfekciji prostora, ali i osvježavanju zraka pomoći vam mogu i prirodni osvježivači s esencijalnim uljima. Radi se o opciji u čije ćete sastojke biti apsolutno sigurni jer će sve biti vaših ruku djelo. Na taj način znat ćete da imate proizvod koji ne sadrži opasne hemikalije, a koji će vam pomoći da zrak u vašem domu bude čist, svjež i ugodnog mirisa.

Opcija za izradu osvježivača ima više, a jedan recept donosimo u nastavku. Potrebni su vam:

- šoljica vode

- 2 velike kašike medicinskog alkohola

- 15-20 kapljica esencijalnog ulja s antibakterijskim svojstvima po vlastitom izboru, možete kombinirati i više ulja (u skup antibakterijskih ulja spadaju: čempres, eukaliptus, lavanda, limun, limeta, mažuran, čajevac, paprena metvica, njemačka kamilica, ružmarin, kadulja, sandal, slatka naranča, zimzelen, cimetov list).

- bočica s raspršivačem

Priprema:

Pripremite i u bočici s raspršivačem pomiješajte sve sastojke. Kako biste spriječili potencijalno prolijevanje, koristite lijevak. Dobro protresite i vaš osvježivač spreman je za upotrebu.
Budući da esencijalna ulja imaju tendenciju plutati na površini vode, uvijek protresite bočicu s raspršivačem prije upotrebe. Istina je da će se prirodni osvježivači zraka vjerojatno kraće zadržavati u zraku od kupovnih, ali rješenje tog problema je jednostavno – koristite ih malo češće.

Na kraju, ne zaboravite da su osvježivači samo pomoćnici, a ključno je zračiti dom tako da držite prostore otvorenima i uključite ventilaciju te temeljito čistite i dezinficirate dom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.