open-navfaktor-logo
search
Nema komplikacija
Napreduje testiranje druge ruske vakcine protiv koronavirusa
Testiranja za potencijalnu drugu rusku vakcinu protiv koronavirusa, idu u dobrom smjeru, naveli su državni zvaničnici u utorak.
04.08.2020. u 16:00
get url
text

Dobrovoljci koji su primili doze vakcine EpiVacCorona, koju je razvio Državni istraživački centar Vector, osjećaju se dobro, navodi se u saopćenju ruskog Federalnog ureda za dobrobit ljudi.

- Svi dobrovoljci koji su primili vakcinu su dobro - navodi se u saopćenju, ističući kako nije bilo nikakvih komplikacija.

Kirill Dmitriyev, čelnik ruskog Fonda za direktne investicije, kazao je kako očekuje da prva vakcina koju je razvio Institut Gamaleya u Moskvi, bude registrovana u Rusiji u roku od deset dana.

Upiti za rusku vakcinu protiv koronavirusa pristigli su iz više od 20 zemalja, tvrdi on.

- Trenutno više od pet zemalja radi aktivno s nama na pokretanju masovne proizvodnje ruske vakcine, uključujući Indiju i Brazil - dodao je on.

Masovna proizvodnja obje ruske vakcine trebala bi početi ove jeseni, usljed treće faze testiranja.

Samo odrasle osobe će u početku moći primiti vakcinu, zbog zakona u okviru kojeg vakcincija djece zahtijeva puni ciklus testiranja vakcine.

Treća faza testiranja će trajati najmanje pet mjeseci zbog čega će vakcina namijenjena djeci moći biti dostupna tek sljedeće godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.