open-navfaktor-logo
search
Tužna vijest iz Belgije
Napustila nas je i Ruža Balog: Bosansku pjesmu pjevala je kao da je rođena usred Sarajeva
Tužne vijesti danas stižu iz Belgije. U Liegeu je u 78. godini umrla Ruža Balog, bosanskohercegovačka pjevačica koja je od 1992. godine živjela u Belgiji.
11.03.2020. u 10:25
get url
text

Informaciju o njenoj smrti za Faktor je potvrdio Goran Vratnica.

- Imao sam sreću da upoznam veliku Ružu i da od nje učim o pjevanju. Mnogo je voljela muziku i svoje znanje je rado prenosila mlađim. Ruža je preminula u staračkom domu nakon nesretnog slučaja. Tada je povrijedila kičmu nakon čega su uslijedile brojne komplikacije i, nažalost, ona je preminula 20 dana poslije - kazao je Vratnica za naš portal.

Ruža Balog i Goran Vratnica

Ruža Balog je rođena 3. oktobra 1943. godine u mjestu Vašica, općina Šid (Srem - Vojvodina). Imala je trnovit životni put od samog rođenja. Majku i ne pamti jer je ostala siroče odmah nakon rođenja. Tokom Drugog svjetskog rata gubi većinu članova svoje porodice. Nana se brinula o njoj i školovala je. Govorila je da se kao mala mnogo plašila da je ne izgubi, jer je nana bila njena zaštita i njen svijet. Svoj raskošni talenat pokazuje već u ranom djetinjstvu gdje se uključuje u muzičke sekcije kao solista.

U svom rodnom kraju pravi i prve muzičke korake uz pratnju tamburaških orkestara. Otuda je nekako i prirodno da se najbolje ostvarila kao interpretator starogradskih pjesama i romansi.

U Sarajevo dolazi sa nepunih 18 godina. Prvo se zaljubljuje u šeher, a kasnije i u jednog rođenog Sarajliju koji postaje i njen životni saputnik Slavko Balog, koji je bio poznati muzičar, tekstopisac i kompozitor.
Ruža je bila vokalni solista Radio Televizije Sarajevo. Pratili su je renomirani muzičari tog doba Ismet Alajbegović Šerbo, Drago Trkulja, Jovica Petković…

Iza sebe je ostavila bogatu riznicu starogradskih pjesama i sevdalinki uz pratnju Tamburaškog i Narodnog orkestra RTS-a. Duga je lista i njenih autorskih pjesama sa kojima se predstavljala krajem šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Godine 2009. nastupila je na Međunarodnom festivalu tamburaških orkestara u Bijelom Polju. Snimala je za Diskoton, Jugoton, RTS… U Liegeu se pridružila ansamblu "Tamburica".

- Ruža je imala zavidnu karijeru i bila je izuzetno cijenjena interpretatorka strarogradske pjesme, romanse, ali i sevdaha i novog muzičkog stvaralaštva. Bila je omiljen glas i na radio talasima i na koncertima. Bosansku pjesmu pjevala je kao da je rođena usred Sarajeva. Nije težila za estradnom slavom, ali je ostvarila saradnju s najvećim znalcima narodne muzike kao što su Šerbo, Penava, Petković... Imala je dar i dušu – kaže za Faktor vrsni poznavalac sevdalinke Enver Šadinlija.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.