open-navfaktor-logo
search
Podnio ostavku
Napustio partiju: Vujadinović o SDP-u, "bljuvotinama" bivših kolega, vraćanju mandata...
Oprostite, možda nisam neki političar, ali sam 5.377 glasova na izborima shvatio kao 5.377 rukom napisanih molbi da učinim sve u svojoj moći da našim ljudima unaprijedim život, a prije svega zdravstvenu uslugu na UKC-u Tuzla, napisao je Vujadinović
07.11.2019. u 17:14
get url
text
Aleksandar Vujadinović: Priključio se SD BiH

Nakon što je napustio SDP, predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla Aleksandar Vujadinović, našao se na udaru svoje bivše partije. Hajka na Vujadinovića traje već sedam dana, a on se oglasio tek danas i to putem objave na Facebooku.

-Nemam običaj oglašavati se putem društvenih mreža ali zaista moram reagovati povodom nekorektnih saopštenja o meni. Naime, prije desetak dana razgovarao sam s predstavnicima novoformirane političke stranke Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine (SDBiH), tokom kojeg smo razmijenili vizije funkcionisanja Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a time i Klinike za ortopediju i traumatologiju u kojoj sam zaposlen. Vrijeme prolazi, medicinsko osoblje odlazi, oprema je sve starija, konstantno nedostaje sredstava, ali i vizije kako poboljšati postojeće stanje i nivo zdravstvene usluge za naše građane i ja jednostavno više ne želim samo da sliježem ramenima već želim da nešto pokušam i promijeniti. To je i bio razlog mog prelaska u novu socijaldemokratsku stranku koja je uzela učešće u vlasti - napisao je Vujadinović.

Dodaje da je cijeli život u Tuzli, te da mu je Tuzla dala sve što imam u životu, i pojašnjava da sa svojih 26 godina radnog iskustva na UKC-u Tuzla ima i volju i želju, a i znanje da pokuša poboljšati rad naše najvažnije zdravstvene ustanove.

- U donošenju odluke o prelasku iz SDP BiH u SD BiH prevagnula je neupitna činjenica, 5.377 glasova koje su mi građani dali na prošlim lokalnim izborima, sigurno nisu odraz mog dotadašnjeg političkog angažmana već mog profesionalnog i ličnog integriteta. Oprostite, možda nisam neki političar, ali sam tih 5.377 glasova na izborima 2016. shvatio kao 5.377 rukom napisanih molbi da učinim sve u svojoj moći da našim ljudima unaprijedim život, a prije svega zdravstvenu uslugu tamo gdje to svojim radom najbolje mogu, dakle na UKC-u Tuzla. Predstavnici SD BiH su mi predložili da se aktivno uključim u kreiranje zdravstvene politike UKC Tuzla i poboljšanju medicinske usluge za sve naše građane. Vjerujem, bez lažne skromnosti, da sam to svojim radom i znanjem do sada i zaslužio - naveo je Vujadinović.

Naveo je i da ukoliko mu se ukaže prilika da postane jedan od rukovodilaca u UKC-u Tuzla, misli da građanima Tuzle, Tuzlanskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine može doprinijeti mnogo više sa pozicije svoje osnovne profesije ortopeda, nego sa pozicije predsjedavajućeg u Gradskom vijeću Tuzle. U tom slučaju, napisao je, moja mjesečna primanja bila bi prilično manja od primanja koja sam ostvarivao kao predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla, pa je jasno da motivi za moju odluku nisu materijalne prirode.

- Nakon što sam donio odluku, kako je i red, pismeno sam podnio ostavku na članstvo u SDP-u, a i lično sam otišao da o tome obavijestim rukovodeće ljude u sjedištu SDP u Tuzli i u Gradskoj upravi. Tom prilikom sam najavio da ću svoj mandat u Gradskom vijeću, pa time i svoju funkciju predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzla vratiti SDP-u. O svojoj odluci sam izvijestio i druge vijećnike tokom pauza na posljednjoj sjednici kojom sam predsjedavao. S obzirom da je 38. redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzla bila već ranije zakazana, u pripremi sjednice odlučio sam da predsjedavam GV Tuzla i ovaj put, kako bi poslije sjednice imali dovoljno vremena da prema utvrđenoj proceduri završimo sve što je vezano za moju ostavku kao i druge tehničke detalje. Moja iskrena nastojanja da politički rastanak provedem korektno uz maksimalno uvažavanje interesa SDP BiH rezultirali su nakaradnim saopćenjem GO SDP Tuzla - navodi Vujadinović.

Saopćenje zvaničnika SDP Tuzla, napisao je Vujadinović, po mom mišljenju je ispod svakog minimuma korektnosti.

- Ne osjećam da sam svojom odlukom iznevjerio građane Tuzle kako tvrdi GO SDP Tuzla, naprotiv, za vrijeme mog mandata kao predsjedavajući GV Tuzla kao i u svojoj doktorskoj profesiji na UKC Tuzla, uvijek sam spremno pomagao građanima Tuzle, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu, ili političku pripadnost, a tako će biti i ubuduće. Ta laž i politička bljuvotina napisana da me diskredituje kao čovjeka na trenutak me je baš pogodila i opteretila: "Vujadinović nije imao obraza sagovornicima gledati u oči, govorio da mu je teško, da ne može zaspati...". Čovjek sam koji drugog čovjeka uvijek gleda u oči i sluša ga sa pažnjom – tome me je zdravstvena služba naučila, a svjedoci su mi hiljade pregledanih pacijenata, a na kraju krajeva postoji i video snimak sa sjednice - napisao je u oproštaju od SDP-a.

Naveo je i da je istina da mu je bilo jako teško donijeti ovakvu odluku, prije svega zbog mnogobrojnih prijatelja i dobrih ljudi u SDP-u.

- Istina je da zadnjih dana nisam spavao kako treba, a to što su moja unutrašnja previranja i lične dileme oko odluke koju sam podijelio sa svojim kolegama vijećnicima završile u ovoj političkoj bljuvotini, neka služi na sramotu onome koji ju je napisao ili diktirao. Na kraju šta da kažem više, ostavku na mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzle podnosim evo sad i ovdje, javno, a pismeno, po proceduri, prvi sljedeći dan kad ne budem imao zakazane operacije, te molim da mi se pripremi sva potrebna dokumentacija. Molim prijatelje, radne kolege i građane Tuzle da pročitaju sadržaj moje pismene ostavke na članstvo u SDP BiH - zaključio je ovaj bivši SDP-ovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.