open-navfaktor-logo
search
Simbol zdravlja
Nar štiti od bolesti, rješava vas stresa i podmlađuje
Vrijeme je za uživanje u ovom plodu prekrasnih boja i posebnog okusa.
01.10.2022. u 10:26
get url
text
Nar

Nar sazrijeva početkom jeseni, a dostupan je od septembra do januara. Pripisuju mu se antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva.

Djeluje antibakterijski, posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu i mjehuru, kakva je Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe.

Nar je hranjivo voće bogato vitaminima B i C te je oduvijek cijenjen kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Iznimno se cijeni njegov sok, ulje i sjemenke.

Istraživanja su pokazala da ulje nara štiti od raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Ovaj napitak ima više antioksidanta nego većine drugih voćnih napitaka, a poznato je kako oni djeluju protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala koji uzrokuju nastanak raka.

Šipak ima anti-ageing učinak i može pomladiti kožu iznutra, ali jednako tako izvana. Ovo je ulje posebno cijenjeno jer se smatra da ono usporava nastanak bora i starenje kože pa ga možete pronaći u skupoj kozmetici. Možete ga koristiti ako imate probelma s kožnim alergijama, suhom kožom i aknama.

Sok od nara pravi je odgovor na stres, tvrde škotski stručnjaci. Oni su do ovog zaključka stigli nakon što su u analizirali podatke skupine ispitanika koji su dvije sedmice svakodnevno pili pola litre soka od nara. Izmjeren im je puls prije i poslije studije, a također su ispunili detaljni upitnik o svom raspoloženju na radnom mjestu.

Nakon dvosedmičnog konzumiranja ovog soka, svi su ispitanici bili "inspirirani, ponosni, aktivni i entuzijastičniji". Također su u manjoj mjeri bili opterećeni stresom, nervozni, manje su osjećali krivnju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.