Sud BiH

Naredne sedmice žalbe na presude za zločine u Rogatici i Vitezu

Objavljeno: 31.05.2019. u 15:50

Iduće sedmice pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH bit će iznesene žalbe na nepravosnažnu presudu kojom su četvorica bivših pripadnika Armije BiH osuđeni ukupno na 27 godina zatvora, a jedan oslobođen zbog zločina nad civilima zatočenim u mjestu Kruščica kod Viteza 1993. godine

Sud BiH je u oktobru prošle godine osudio Mineta Akeljića i Šabana Haskića na po sedam godina zatvora, Senada Bilala na osam, a Hazima Petkovića na pet. Proglašeni su krivim zbog fizičkog, psihičkog i seksualnog zlostavljanja hrvatskih civila u zatočeničkom objektu Crna kuća. Šemsudin Đelilović je oslobođen optužbi.

Iznošenje žalbi u ovom predmetu planirano je za četvrtak, 6. juni.

Istog dana planirano je i iznošenje žalbi na nepravosnažnu presudu kojom je Zdravko Lubarda osuđen na šest godina zatvora za učešće u progonu civila Bošnjaka sa područja Rogatice 1992. i 1993. godine, a Ozren Planojević oslobođen je krivice.

U ponedjeljak, 3. juna zakazan je nastavak iznošenja završnih riječi Odbrane Ahmeta Sejdića, bivšeg komandanta Prve višegradske brigade ABiH optuženog za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Naredne sedmice u Državnom sudu nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.
 
 

Izvor:   BIRN BiH

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije