open-navfaktor-logo
search
"Pao" na granici
Narkobosa iz BiH hrvatska policija otkrila u gepeku "trojke"
Kametović je u Italiji osuđen na sedam godina zatvora zbog pripadnosti zločinačkoj organizaciji koja je "Balkanskom rutom" krijumčarila heroin, kokain, spid...
07.11.2019. u 11:39
get url
text

Hrvatska policija na graničnom prijelazu Bregana uhapsila Eldina Kametovića, zvanog Dlaka (38), presuđenog narkodilera iz BiH, a za kojim je Italija raspisala Evropski nalog za hapšenje zbog optužbi da je jedan od šefova zločinačke organizacije koje je u Italiji prodavala heroin, kokain, marihuanu, amfetamine…

Kako piše Jutarnji list, kad je na graničnom prijelazu Bregana u ponedjeljak ujutro hrvatska policija uočila "BMW trojku" bh. tablica, koji je iz Hrvatske trebao ući u Sloveniju, auto im se učinilo sumnjivim.

"BMW" kojim je upravljao BiH državljanin K. S. prestrojili su u traku za pregled, ali ih ništa nije moglo pripremiti na ono što su zatekli kada su zamolili vozača da otvori gepek. Naime, iza par kofera, stisnut u gepeku, iz "trice" im se smiješio korpulentni Kametović.

On je početkom prošle godine osumnjičen kao dio grupe koju su u saradnji s hrvatskim MUP-om razbile italijanska i slovenska policija, a pod istragom su se ukupno našle 23 osobe, od kojih su većina državljani Italije i BiH, te dvojica državljana Hrvatske.

Dvojica Hrvata, te Kametović i još četverica državljana BiH u trenutku hapšenja bili su nedostupni italijanskom pravosuđu te su za njima izdati nalozi za hapšenje. Iza rešetaka su pak završili Zahid i Anis Šerifović iz Brčkog, Makedonci, jedan Marokanac i 15-ak Italijana. Prema optužbama, oni su u Italiju iz BiH uvezli drogu u vrijednosti oko 600.000 eura i tamo je preprodali.

U aprilu ove godine izrečene su i presude, od čega je niz okrivljenika osuđen u odsutnosti, a među njima i Kametović. Dobio je sedam godina zatvora.

Osuđeni su i Brčaci Anis Šerifović na 13 godina i četiri mjeseca zatvora, Zahid Šerifović na 12 godina, Meris Halilčević na četiri i po godine, Dragan Hilak osuđen je na četiri godine, Boris Torbica na tri godine, Andrea Major na tri godine i četiri mjeseca. Zajedno s njim osuđeni su i Italijani Antonio Garollo na osam, Matteo Galeazzo Piccolotto na tri godine i četiri mjeseca, Bruno Oss Emer na tri godine, Elisa Moser na tri godine i Simone Puecher na šest godina. Svih optužbi oslobođen je samo Dražen Grabovac iz Srpca.

Kametović se, neslužbeno saznaje Jutarnji list, na sudu u V. Gorici u prisutnosti svog advokata Gordana Pregleja protivio izručenju Italiji. Umjesto toga traži da ga se izruči u BiH, jer je i njegova domicilna zemlja za njim raspisala potjernicu radi izdržavanja kazne od godinu i devet mjeseci zatvora.

Akcija "Zaghi" sprovedena je krajem februara prošle godine kada je uhapšeno ukupno 22 osumnjičena, kojima se na teret stavljalo da su bili dio organizovane kriminalne grupe koja je "Balkanskom rutom" krijumčarila drogu i na tome zaradila preko milion eura. Svi osumnjičeni uhapšeni su u Italiji, a akcija je realizovana u saradnji sa policijskim agencijama iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Austrije.

U akciji je zaplijenjeno preko 20 kilograma droge, 12 pušaka, više od 13.500 eura od trgovine narkoticima, te jedan motocikl. Istraga protiv osumnjičenih trajala je mjesecima, a za to vrijeme osumnjičenima su prisluškivani telefoni i prema podacima italijanske policije snimljeno je oko 120.000 razgovora između osumnjičenih, a prisluškivano je 138 telefona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.