open-navfaktor-logo
search
Usvojeni amandmani
Narodna skupština RS-a: Zakon o policiji usvojen bez odredbi o rezervnom sastavu
Usvojenim amandmanima Vlade RS-a izbrisani su ranije predloženi članovi ovog zakonskog rješenja
27.06.2019. u 15:16
get url
text

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske danas su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima sa amandmanima, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

-Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima jasnije se definišu pojedina policijska ovlaštenja, nadležnosti direktora, dodatno angažovanje posebnih jedinica, kao i povećanje nivoa zaštite informaciono-komunikacionih struktura i uspostava sistema elektronskog poslovanja sa građanima - saopćeno je iz NSRS-a.

Usvojenim amandmanima Vlade RS-a izbrisani su ranije predloženi članovi ovog zakonskog rješenja, a koji su se odnosili na formiranje rezervnog sastava policije uz obrazloženje da je dodatnim analizama utvrđeno da su za uspostavljanje rezervenog sastava policije potrebni duži vremenski period i dodatna sredstva kako bi se stavio u operativnu funkciju.

-Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru propisuju se i definišu novi prekršaji i sankcije u toj oblasti, među kojima je prekršajna odgovornost ugostitelja kao preduzetnika. Preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira, te definiše novi prekršaj neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira - piše u saopćenju.

Narodna skupština RS-a danas je, u prvom nastavku 5. redovne sjednice, usvojila 11 zakona i tri nacrta zakona, a usvojeni je Zakon o bezbjednosti kritičnih infrastruktura, te izmjene i dopune zakona o oružju i municiji, porezu na dobit, unutrašnjem platnom prometu, fiskalnim kasama. Nastavak sjednice zakazan je za utorak, 2. jula, u 10 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.