Narodno pozorište Mostar: Premijerom “Ćelave pjevačice” otvaraju novu umjetničku sezonu

Objavljeno: 12.09.17 u 14:59 Autor: A. B. Š.

Premijerom predstave “Ćelava pjevačica”, Narodno pozorište Mostar će ovoga petka, na Velikoj sceni, otvoriti novu umjetničku sezonu. Uz “Ćelavu pjevačicu”, predstavu koja će biti neobična ne samo publici u Mostaru, nego i mnogo šire, Direktor NPM-a Almir Mujkanović najavio je danas na press konferenciji i bogat program u ovoj sezoni, književne tribine u svrhu promocije lijepe riječi, popularizaciju čitanja i živih susreta autora s publikom te razmjene gostovanja s drugim teatrima.

Također, najavljena je i rekonstrukcija dijela zgrade NPM-a, kao i adaptacija glumačkih kabina.

- Možda je to malo, ali za nas je to veliki korak, jer ovaj objekt zaslužuje generalnu adaptaciju - rekao je Mujkanović. Rediteljica predstave Lajla Kaikčija naglasila je koliko je pozorište važno za jedan grad te da bih voljela da Mostar doživi potpunu rekonstrukciju, kao i Narodno pozorište, jer je pozorište puls svakog grada.  A „Ćelavu pjevačicu” nazivaju komadom apsurda, pa nigdje nije bilo logičnije postaviti to djelo kao u Mostaru, gradu punom apsurda, dodala je Kaikčija.

- Naši likovi pričaju o raznim besmislicama, o “senzacionalnim temama“, a niko ne djeluje, niko ne radi, svi pričaju. Naša poruka je: “Do kada ćemo pričati u prazno?“ Ovo je poziv na djelovanje. Svi smo mi Ionescovi likovi iz komada “Ćelava pjevačica“ -naglasila je Kaikčija.

Umjetnički direktor NPM-a Adnan Lugonić, koji je radio adaptaciju i dramaturgiju predstave “Ćelava pjevačica”, govorio je o važnosti komunikacije među pozorištima i umjetnicima, pa je za NPM značajno da u ovoj predstavi ima dvije gostujuće glumice.

- Predstava “Ćelava pjevačica“ je neklasična komedija i vjerujemo da će biti osvježenje za mostarsku publiku, ali da će imati i bogat festivalski život. Mislim da smo napravili dobru predstavu za koju već imamo dogovorena i gostovanja - istakao je Lugonić.

Glumački ansambl predstave Emir Sejfić, Maja Zećo, Emir Spahić, Dina Mušanović, Andrea Aković i Saša Oručević, govorio je o zadovoljstvu zbog rada na tekstu koji se po prvi put postavlja u Narodnom pozorištu Mostar.

Saša Oručević je ustvrdio da je ova predstava nešto novo u gradu apsurda i možda baš ona bude napokon nešto normalno.

Glumica Dina Mušanović naglasila je da će rad na predstavi pamtiti osim po sjajnom procesu, i po ljudskosti kolega koja ju je u Mostaru dočekala i koju nikad neće zaboraviti, a glumica Maja Zećo je rekla da je potpuno oduševljena pristupom rediteljice Kaikčija tekstu “Ćelava pjevačica” te da nije nimalo slučajno raditi Ionescov tekst u ovom gradu i u ovom vremenu.

Predstava “Ćelava pjevačica”, naglašeno je na konferenciji za novinare, sasvim sigurno je nešto novo u gradu punom apsurda. Prva repriza predstave je u subotu, 16. 9. 2017., a druga repriza u petak, 22. 9. 2017. u 20 sati.