Narodno pozorište Sarajevo: Održan tradicionalni Božćni koncert

Objavljeno: 05.01.17 u 21:07

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" organiziralo je večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo tradicionalni Božićni koncert, u povodu predstojećeg najradosnijeg pravoslavnog praznika.

Detalj sa svečanosti
Detalj sa svečanosti

U prepunoj dvorani Narodnog pozorišta publika je uživala u šarolikom i zanimljivom koncertnom programu, kojeg je izveo mješoviti hor SPD "Jedinstvo" a sopran i bariton Karolina Mihajlović izvela je Božićni tropar "Roždetstvo Tvoje" i "Veličit duše moja Gospoda" Pavela Česnokova.

Također su Mirjana Šovran (sopran) i Sanja Radojković (klavir) izvele Ariju "Quando me'no vo" iz opere "La Boheme" Đakoma Pučinija i Ariju "Je veux vivre" iz opere "Reomeo i Julija" Šarla Gunoa.

Ljubitelji etno muzike uživali su u izvedbama banjalučke grupe "Trag" i njihovim osavremenjenim pjesmama "Žubor", "Aj mene majka jednu ima", "Ajde jano, Marijo ćero", i drugim. Marko Kalajanović je izveo pjesmu Alekse Šantića "I opet mi duša sve o tebi sanja" te rusku pjesmu "Tamna noć" Vladimira Garieviča Agatova.

Učesnici su ujedno odali počast članovima vojnog ansambla "Aleksandrov" koji su 25. decembra 2016. godine poginuli u avionskoj nesreći. Koncert je održan uz podršku Narodnog pozorišta Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i OSCE-a.