navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Za planetu Zemlju

NASA-ino takmičenje u Tuzli: Učenice iz Hadžića prave umjetničku web aplikaciju

Da NASA ima šta da traži u našoj zemlji pokazale su učenice trećeg razreda srednje škole iz Hadžića

Objavljeno: 19.10.2018. u 21:43
get url
text
NASA Space Apps Challenge, učenice
NASA Space Apps Challenge, učenice

U Tuzli je danas pripremnim predavanjem počeo NASA Space Apps Challenge, koji se drugi put održava u našoj zemlji. Riječ je o globalnom takmičenju pod okriljem Američke agencije za istraživanje svemira, koje se istovremeno održava u više od 220 gradova i pet kontinenata.

Da NASA ima šta da traži u našoj zemlji pokazale su učenice trećeg razreda srednje škole iz Hadžića, koje su danas u uvodu takmičenja, takozvanom Bootcampu, prezentirale svoju aplikaciju koja se već nalazi na Google Play Storeu.

- Ovo je za nas jedinstveno iskustvo, prije svega da nešto naučimo. Već smo izabrale temu za sutrašnje takmičenje u okviru kategorije "Pomozite drugima da otkriju zemlju", a napravit ćemo umjetnost uz pomoć NASA-inih fotografija zemlje, a sve ćemo prezentirati u obliku IT rješenja, odnosno web aplikacije - priča jedna od članica tima Lejla Omerović.

Pored Lejle u timu su Selma Kovačević i Ines Madžak te Tuzlak Ajdin Ahmetović koji se bavi programiranjem.

- Mi već imamo kompletnu ideju koju ćemo već sutra početi realizirati - dodaje Ines Madžak.

NASA je američka federalna agencija za istraživanje svemira, koja ima godišnji budžet veći od 18 milijardi dolara. Sedmu godinu zaredom oni organiziraju takmičenje, a ove godine od zemalja bivše Jugoslavije, NASA Space Apps Challenge će se održati u slovenačkom Kopru, glavnom gradu Srbije Beogradu te u Tuzli.

Prema riječima Leile Hadžić predsjednice udruženja "Laboratorium" koje organizirana NASA Space Apps Challenge do sada se na takmičenje prijavila 34 učesnika, a do zvaničnog početka organizatori očekuju još desetak prijava. Učesnici će biti podijeljeni u timove i zajedno će raditi na zadacima koje je postavila NASA.

Ove godine tema je "Planeta Zemlja", a unutar glavne teme postoji šest kategorija, koje predstavljaju konkretne zadatke. Jedna od kategorija nosi naziv "Možete li napraviti...", a u okviru nje je pomenuta svemirska letjelica, zatim senzor koji bi ljudi mogli koristiti na Marsu, alat koji se može koristiti za praćenje lansiranja raketa u cijelom svijetu...

- Takmičenje traje u subotu i nedjelju, a nakon toga proglašavamo pobjednike. Najbolji iz svih gradova svijeta gdje se održava takmičenje, imaju zadatak da naprave videoprezentaciju u trajanju od 30 sekundi, a onda će NASA-in žiri izabrati najbolji tim. Pobjednici na globalnom nivou odalze u NASA-in "Kennedy Space Center" u SAD-u - kaže organizatorica Leila Hadžić.

Učenice iz Hadžića sutra će početi raditi na svojoj trećoj aplikaciji, jer su dvije napravile zahvaljujući inicijativi "IT Girls" koja okuplja djevojke zainteresirane za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku skraćeno STEM.

- Na Hackathonu u Banjoj Luci smo radili smo na aplikaciji za Muzej RS-a, a napravili smo i aplikaciju "STEM Fun" koja se nalazi na Google Play Storeu i ima za cilj da potakne tinejdžere da se bave STEM naukama - kaže Selma Kovačević učenica iz Hadžića.

Istraživanja kažu da će do 2020. godine 80 posto zanimanja zahtijevati neki oblik edukacije iz STEM oblasti. Učenice iz Hadžića već su na dobrom putu, a jeste li vi?