open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Naša stranka: Raspravu o Ustavu BiH vratiti u državni Parlament
Iz Naše stranke komentirali su pregovore o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i poručili da, umjesto da nas približi evropskim standardima, proces pregovora, zajedno sa njegovim sadržajem, samo je balkanizirao međunarodnu zajednicu, a našu zemlju udaljio od Evrope.
20.03.2022. u 17:18
get url
text

- Pozivamo neumske aktere da se vrate u Parlament te konačno izjasne o jedinom živom prijedlogu u parlamentarnoj proceduri, prijedlogu Naše stranke koji garantira punu ravnopravnost svih građana i naroda, uz istovremeno poštivanje kolektivnih i individualnih prava. Također pozivamo međunarodne zvaničnike da prestanu iznova nuditi modele od kojih profitiraju samo oni koji su BiH i doveli u ovo stanje. Takav pristup je proteklih 25 godina samo doveo do bacanja novca i vaših i naših građana - navodi se u saopćenju Naše stranke.

Da im je u takvom procesu bilo stalo da urede Izborni zakon kako svima u BiH odgovara, dodali su, razmatrali bi i naš prijedlog kojim se u Parlamentu bira jedan predsjednik koji je rezultat dogovora i konsenzusa, a Dom naroda deblokira.

- Ovako se na štetu građana pokušao riješiti problem pojedinih političara koji nemaju kapacitet da budu izabrani, a traže zakonsku obavezu vlastitog izbora. Niti su se borili za svoje etničke skupine, ni za BiH, već isključivo za svoje fotelje. To su vam rekli i ljudi koji su kroz Skupštinu građana, projekat koji ste vi finansirali, a odmah potom izignorisali: Vrijeme je za jednog predsjednika, sa ceremonijalnim ovlastima te racionalizaciju uloge Doma naroda - kažu iz NS.

Stoga je vrijeme, zaključuju, da se rasprava o Ustavu BiH vrati na jedino prikladno mjesto - Parlament Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.