open-navfaktor-logo
search
Potreban novi kandidat
Nasljednica Angele Merkel donijela šokantnu odluku: Neće biti kancelarka i šefica CDU-a
Stranačka čelnica CDU-a njemačke kancelarke Angele Merkel Annegret Kramp-Karrenbauer neće se kandidirati za kancelara na izborima sljedeće godine, izjavio je stranački izvor u ponedjeljak u Berlinu.
10.02.2020. u 10:54
get url
text
Annegret Kramp-Karrenbauer i Angela Merkel
Annegret Kramp-Karrenbauer i Angela Merkel

Kramp-Karrenbauer iznenadila je u ponedjeljak vodstvo stranke najavom da se neće kandidovati za kancelarku i da će također odstupiti sa mjesta šefa stranke. Te poslove bi, kazala, trebala raditi ista osoba.

Ona će organizirati proces pronalaska novog kandidata do ljeta, a zatim će odstupiti sa pozicije, rekao je stranački izvor i dodao da Merkel želi da Kramp-Karrenbauer ostane njemačka ministrica odbrane.

Merkel je ovu 57-godišnjakinju odabrala da se kandiduje za svoju nasljednicu na izborima koji će se održati 2021. godine, nakon što je izabrana za šefa CDU-a 2018. godine.

Od tada, Annegret Kramp-Karrenbauer se borila sa skandalima koji su postavili sumnju u njenu sposobnost da efikasno vodi zemlju, prenosi Deutsche Welle. Kritikovali su je zbog lošeg upravljanja krizom i nesposobnosti da ujedini stranku koja stoji iza nje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.