open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo-EDUS
Nastava za djecu sa poteškoćama u razvoju počinje 10. ili 17. septembra?
Ministar Elvir Kazazović kaže da nastava može početi 10. septembra, a iz EDUS-a poručuju da ne može početi prije 17. septembra
07.09.2018. u 22:38
get url
text

Grupa roditelja djece s poteškoćama u razvoju protestvovali su jutros  ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo jer njihova djeca početkom nove školske godine nisu mogla krenuti u vrtiće koji rade prema programu nevladine organizacije EDUS.

Prije nekoliko dana predstavnici EDUS-a i ministar Elvir Kazazović dogovorili su se da djeca krenu u vrtiće, a u međuvremenu da će se dvije zaostale plaće isplatiti edukatorima i da djeca mogu nastaviti predškolsko obrazovanje do kraja godine jer za to su osigurana sredstva. Dogovoreno je i da će 2019. godine Vlada KS u budžetu osigurati sredstva za rad vrtića, ali ipak je došlo do protesta.

Ministar Elvir Kazazović kazao je za Faktor da novac nije problem, već različita tumačenja načina rada nevladinih organizacija.

- Počela je izborna kampanja i neki roditelji prave pritisak na mene. Da bi edukatori dobili zaostale plaće mora se proći određena procedura. Škola u kojoj se vrši predškolsko obrazovanje je u okviru Centra "Vladimir Nazor" i direktor mi je rekao da je u toku preraspodjela sredstava i da će edukatori ubrzo dobiti svoje plaće. EDUS početak nastave uslovljava time da edukatori neće da rade dok ne dobiju zaostale plaće. Kada sam pitao edukatore, oni su mi rekli da ih niko iz EDUS-a nije ni zvao da počnu raditi. Direktor Centra "Vladimir Nazor" pozvat će ih da počnu raditi sa djecom u ponedjeljak, 10. septembra – rekao nam je Kazazović.

Ministar tvrdi kako EDUS pravi pritisak da oni preuzmu proces obrazovanja djece sa poteškoćama u razvoju.

- To im ne možemo dozvoliti jer postoji javna ustanova Centar "Vladimir Nazor" i "Mjedenica". Iz EDUS-a minimiziraju rad zaposlenih u ovim javnim ustanovama govoreći da oni ne rade dobro i da bi ih ja trebao otpustiti s posla, što je nemoguće, niti imam pravo na to. Pritisak se vrši sa ciljem da EDUS postane samostalna javna ustanova. Skupština Kantona Sarajevo već ih je odbila prilikom prvog pokušaja da postanu javna ustanova. Zaključak Skupštine je da imaju javne ustanove koje se brinu o djeci sa poteškoćama u razvoju djece. Naravno da podržavam EDUS da provode svoj program i pomognu djeci u njihovom razvoju, ali samo u sklopu javne ustanove – kaže Kazazović.

Ministar ističe i da mu se obraćaju i drugi roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, koji imaju sasvim druge zahtjeve od EDUS-a.

Predstavnica EDUS-a Sanela Lindsay izjavila je za Faktor da se sa predškolskim obrazovanjem djece ne može krenuti 10., već 17. septembra, jer EDUS još nije odabrao osoblje.

- Mi se ne bavimo čuvanjem djece, kao što misli ministar Kazazović. Osoblje je napustilo projekat zbog toga što nisu primili plaće i  EDUS mora naći druge edukatore. Ako ministar ima nekog ko će raditi sa djecom, neka izvoli, ali EDUS neće učestvovati u tome. EDUS-ova škola za predškolski uzrast ne može početi prije 17. septembra – kazala je Sanela Lindsay.

Na spisku za predškolsko obrazovanje u EDUS-u nalazi se 162 djece. Broj djece svakodnevno se povećava, a svaki dan zakašnjenja u njihovom obrazovanju poguban je za djecu, smatra naša sagovornica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.